Besparen op producten

Wie alles nieuw wil hebben komt daarmee erg duur uit. Vaak zijn er alternatieven die een stuk minder duur zijn terwijl ze nog net zo lang mee kunnen gaan. Zeker in vergelijking met mensen die alles nieuw willen hebben, die gemiddeld ook eerder iets weer af zullen danken, omdat het dan niet meer nieuw is.

Door die producten te kopen die al te vroeg afgedankt zijn kan je jezelf een hoop geld besparen. Zeker als je dan ook nog een beetje netjes om zal gaan met de producten die je koopt, zodat ze niet snel aan vervanging toe zijn.

Tweedehands

Zo kan je bijvoorbeeld een apparaat dat normaal heel duur is, zoals een kleurenprinter tweedehands vaak voor veel minder geld vinden. Dit terwijl het apparaat als het tweedehands verkocht wordt nog gewoon in een prima staat zal zijn en nog prima zal kunnen doen wat je wil dat het doet, namelijk het printen van documenten. Daarnaast is het ook nogal zonde om een apparaat dat nog prima functioneert, zoals een printer vrij vaak nog doet als hij weg wordt gedaan, zomaar bij het grofvuil te zetten. Je kan hem veel beter voor een tweede leven naar een kringloopwinkel brengen.

Refurbished

Naast een gewone tweedehands printer kan je ook nog een printer refurbished printer kopen. Dit houdt dus in dat de verkoper het apparaat kapot heeft opgekocht en vervolgens dat wat kapot was heeft gerepareerd. Resultaat is dat je een goedkope printer, zoals eigenlijk een printer aanbieding, krijgt die waarschijnlijk min of meer net zo goed is als dezelfde printer als je hem geheel gloed nieuw zou kopen in een winkel. En naast dat je zelf bespaart in je portemonnee, bespaar je ook nog eens het milieu. Door dit soort keuzes te maken zorg je immers ervoor dat er minder productie nodig is en er dus ook een stuk minder grondstoffen verspild worden aan producten die wij weer in hoog tempo kapot maken.

Consumptie samenleving

Jammer aan onze vrije markt is dat hij leidt tot een groot consumptiegehalte. Producten worden niet gemaakt om lang mee te gaan, ze worden gemaakt om winst te maken. Dit leidt tot een economie van verspilling, waar het de norm is dat een product wordt gemaakt om na een aantal jaar weer vervangen te worden. Immers als je een product maken zou dat te lang mee kan gaan, dan zou het bedrijf dat dat maakt na een aantal jaren geen winst meer kunnen maken.