Hoe onderscheiden nationale planningssoftware bedrijven zich van de internationale?

Met de enorme tekorten op de arbeidsmarkten is het bijna crucialer dan ooit om hier een goede planning voor te hanteren. Want door het effectiever managen van je personeel kun je hele forse slagen maken. Het is immers ook niet zo dat een groter personeelsbestand altijd beter is. Het gaat in eerste instantie natuurlijk om de effectiviteit van je medewerkers. In dit artikel nemen we in het kort door wat de belangrijkste uitdagingen op het gebied van personeelsplanning zijn.

Spanningsvelden

Er is natuurlijk altijd het spanningsveld tussen uw personeelskosten en de totale productiviteit. Natuurlijk wil jij je personeelskosten beperken maar tegelijkertijd wilt je natuurlijk ook uw productiviteit maximaliseren. Hier zit voor ieder bedrijf natuurlijk een optimaal gebied. Een horecabedrijf zal meer personeel nodig hebben terwijl een IT-bedrijf wellicht met minder personeel effectiever kan zijn. Iedere sector heeft dus zijn eigen karakteristieken. R&R focust zich met haar WFM tool vooral op supermarkten.

Een slimme personeelsplanning is dus cruciaal voor uw bedrijf. Variabelen die door slimme tools geoptimaliseerd kunnen worden zijn onder andere:

  • Tijd
  • Plaats
  • Kosten
  • Juiste werkzaamheden

    Via de complete tool heb je een stevig stuur in handen om zo direct de diverse variabelen efficiënt te besturen. Op basis van deze variabelen kun je jouw planningsproces optimaliseren op de volgende onderdelen:

  • Roosters maken
  • Planning maken
  • Strategische plannen

    Deze workforcemanagementtool werkt op slimme software en heeft een gebruiksvriendelijke interface. Dus geen grote excelbestanden met vele variabelen maar gewoon simpele overzichten.

    Met betrekking tot de planning kan er zowel voor de korte termijn als de langere termijn een planning gemaakt worden. Variabelen waarop roosters geoptimaliseerd worden zijn onder andere historische kassagegegevens, referentieweken en de daaraan gekoppelde klantenstroom. De software berekent dan passende budgetten op basis waarvan je dan jouw personeelsplanning kunt baseren.

    Roosters kunnen per medewerker dan geoptimaliseerd worden. Dit ook met behulp van grafieken die in 1 oogopslag duidelijkheid geven. Tevens worden natuurlijk de verlof- en ziektedagen hier aan gekoppeld. Dit allemaal ook in combinatie met de up to date eisen vanuit de wetgeving. Denk bijvoorbeeld aan de diverse CAO’s qua wet- regelgeving. Voorbeelden hiervan zijn de Arbeidstijdenwet en Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). En uiteraard wordt dit geheel ook weer aan de medewerker aangeboden via een speciale applicatie op zijn/haar telefoon.

    Terugkoppeling: realisatie versus gepland

    Na de implementatie van de roosters moet er natuurlijk ook terug gekoppeld worden met de daadwerkelijk gewerkte uren Dit wordt allemaal in één overzichtelijk KPI-dashboard gepresenteerd. Je ziet dan de belangrijkste zaken zoals de realisatie versus de prognose. Dit op basis van zowel de omzet als de kosten. Dit wordt verder verdiept in de productiviteit en de KPU (kostprijs uurloon). Dit kan zowel over kortere periodes als langere periodes worden geanalyseerd.

    Vanuit de cockpit kun je naast de gemelde onderdelen natuurlijk ook de uitbetalingen managen. Vanuit de cockpit navigeer je eenvoudig naar de andere modules van de software. Door het inzetten van een personeelsplanning tool die aansluit op uw organisatie en behoeften kun je je richten op jouw kerntaken. Met R&R werk je  continu aan optimalisatie van het personeelsplanning proces en verbetering van de prestaties. Zowel op het niveau van het individuele filiaal als de volledige keten.