Waarom een WGA-hiaatverzekering aan te raden is

Een werkgever moet handelen in het belang van zijn of haar werknemers. Hiermee voldoet de werkgever aan de wettelijke verplichting voor ‘goed werkgeverschap’. Met het afsluiten van een WGA-hiaatverzekering kan een werkgever invulling geven aan die plicht van goed werkgeverschap. In dit artikel wordt uitgelegd wat een WGA-hiaatverzekering inhoudt, wat werknemers eraan hebben en welke voordelen het de werkgever biedt.

1. Wat is een WGA-hiaatverzekering?

WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Net als de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) is het WGA een onderdeel van de WIA (Wet werk en inkomen naar Arbeidsvermogen). Op het moment dat een werknemer voor meer dan 35% arbeidsongeschikt raakt, komt de WGA in beeld.

Het WGA-hiaat is het inkomensverlies dat kan ontstaan bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Er is sprake van een WGA-hiaat als de werknemer overgaat naar een WGA-loonaanvullingsuitkering of WGA-vervolguitkering en daarbij zijn totale inkomen onder 70% van het voor hem verzekerde jaarloon komt en blijft. De WGA-hiaatverzekering biedt werknemers een inkomensaanvulling als er sprake is van zo’n WGA-hiaat. De WGA-hiaatverzekering, ook wel WGA verzekering genoemd, is een vrijwillige, collectieve verzekering die de werkgever afsluit voor zijn of haar werknemers.

2. Wat zijn de voordelen van een WIA-hiaatverzekering voor werknemers?

Zonder een WGA-hiaatverzekering kan het inkomen van werknemers na verloop van tijd terugvallen tot wel 30% van het inkomen dat de werknemer verdiende voordat hij ziek werd. De WIA-hiaatverzekering vult aan tot maximaal 70% van het verzekerde jaarloon. Deze aanvulling geldt totdat de werknemer de wettelijke AOW-leeftijd heeft bereikt.

3. Wat zijn de voordelen voor werkgevers om een WIA-hiaatverzekering aanbieden?

De werkgever kan maximaal 50% van de WGA-premie verhalen op het nettoloon van zijn of haar werknemers. De overige premiekosten zijn voor rekening van de werkgever. Toch is het voor een werkgever gunstig om een WGA-hiaatverzekering aan zijn werknemers aan te bieden.

  • Hulp bij re-integratie: Werknemers die een WGA-hiaatverzekering ontvangen, krijgen hulp bij hun re-integratie. Dit stimuleert werknemers om op een manier die bij hen past te re-integreren.

  • Goed werkgeverschap: Door het aanbieden van een WGA-hiaatverzekering toont de werkgever aan het belang van zijn werknemers serieus te nemen. Er wordt een werkomgeving gecreëerd waarmee de motivatie van huidige werknemers vergroot wordt en talentvolle werknemers zullen worden aangetrokken.