PATRIZIA betreedt Italiaanse studentenhuisvestingsmarkt en richt zich op verdere expansie in Europa

PATRIZIA, een toonaangevende partner voor wereldwijde vastgoedbeleggingen, heeft circa EUR 70 miljoen geïnvesteerd in een nieuw te bouwen studenten accommodatie (Purpose-Built Student Accommodation/PBSA) in Turijn. De locatie is strategisch gelegen in Via Frejus, ten westen van het stadscentrum, op minder dan 1 km van Politecnico di Torino waar er ongeveer 33.000 studenten wonen, en op 3,5 km van de Universiteit van Turijn, dat ongeveer 81.000 studenten telt.

Het moderne PBSA-project omvat 582 studio's met eigen badkamer. Er zijn een groot aantal voorzieningen, waaronder een fitnessruimte, studiezalen, een sky lounge, wasfaciliteiten, een uitgestrekte groene buitenruimte en 142 parkeerplaatsen in de kelder. Het project omvat ca. 13.000 m² woonruimte over vijf verdiepingen en ligt op 10 minuten lopen van een metrostation en tramhalte.

Het project is ontworpen met het oog op een LEED Gold-certificaat in lijn met de ESG-strategie van PATRIZIA en wordt gebouwd door Stonehill Holdings, een gespecialiseerde ontwikkelaar van pan-Europese studentenwoningen. De opening is gepland voor september 2023.

Pierluigi Scialanga, Head of Transactions in Italy bij PATRIZIA, zei: "Deze deal verhoogt ons AUM in Italië tot EUR 1,1 miljard. Het is een zeer spannende acquisitie voor PATRIZIA, aangezien we een gloednieuwe markt betreden die wordt gekenmerkt door een extreem tekort voor de op twee na grootste studentenbevolking van de EU. Turijn biedt momenteel slechts één bed per 16 studenten, waardoor dit een uitzonderlijk aantrekkelijke investeringsmogelijkheid is voor onze wereldwijde klantenkring.”

Italië is een van Europa's belangrijkste bestemmingen voor hoger onderwijs, met meer dan 1,8 miljoen voltijdstudenten. Turijn is de thuisbasis van de op drie na grootste studentenpopulatie van het land, met meer dan 107.000 mensen die in de stad studeren. Het aantal internationale studenten is tussen 2010 en 2021 met gemiddeld 5% per jaar gestegen, terwijl de beschikbaarheid van hoogwaardige studentenaccommodatie slechts 6,5% van de totale voorraad bedraagt.

Antonio Marin-Bataller, Managing Director pan-European transactions, zei: “Deze recente overname versterkt onze aanwezigheid in de PBSA-markt en onze Europese portefeuille in deze sector. We hebben in de afgelopen 12 maanden verschillende grote studentenhuisvestingstransacties afgerond, waaronder Barcelona, Dublin, Hamburg en Kopenhagen. Wij zijn van mening dat er, ondanks de pandemie en de huidige onzekerheid op de markten, altijd vraag is naar kwalitatief hoogwaardige studentenaccommodatie in Europese steden die innovatief en digitaal goed verbonden zijn. Als beleggingscategorie blijft PBSA een belangrijk aandachtspunt voor PATRIZIA."

PATRIZIA werd geadviseerd door Savills, DLA Piper, Studio Pirola en Rina Prime. Stonehill werd geadviseerd door K&L Gates, Drees & Sommer en Atrium ARE.