'Betaalbare nieuwe huurwoningen ongeschikt voor beoogde doelgroep van leraren en agenten'

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Leon Pragt, Watson&Holmes. Aanleiding: Puntenplan tegen torenhoge huren: maximaal 1000 euro per maand

Onderwijzers, politieagenten, zorgmedewerkers en andere sleutelberoepen krijgen voorrang bij het toewijzen van huurwoningen tot 1.000 euro per maand. Deze sleutelberoepen hebben we ook hard nodig in de stad en zijn vaak onlosmakelijk verbonden met middeninkomens. In de stad worden deze gezinnen verdreven door oplopende prijzen van huurwoningen. Appartementen van 1.500 euro per maand zijn niet te betalen door deze doelgroep en met de huidige rentestand is ook een koopwoning onbereikbaar. En daar wil de politiek iets aan veranderen.

Huurwoningen bijbouwen is dé oplossing. Met veel aandacht en regelgeving vanuit de lokale politiek worden woningbouwprojecten bedacht met een maximale huur van duizend euro per maand. Wat met de hoge bouwkosten en grondprijzen automatisch resulteert in kleine studio's en tweekamerwoningen. Waar we echter geen rekening mee houden is, of deze kleine woningen wel voldoen aan de vraag van de middeninkomens gezinnen met een sleutelberoep.

In de laatste maanden zien we mooie nieuwbouwprojecten voorbijkomen met daarin een groot aandeel woningen van maximaal duizend euro. Als we vervolgens de plattegronden van deze woningen bekijken dan blijkt dat het een studio of klein appartement is tussen de 30 en 55 vierkante meter.

Een woonoplossing die wellicht beter past bij de zojuist afgestuurde advocaat, analist of andere professional met een hogere opleiding. De hoger opgeleiden starter op de woningmarkt kan na zijn studie direct een modaal gezinsinkomen verdienen en vindt het prima om na een studentenkamer naar een studio te verhuizen. Maar dit is natuurlijk niet de groep waar in essentie de middeninkomenswoningen voor bedacht zijn.

Het lijkt er dus op dat het beoogde beleid exact het omgekeerde teweegbrengt. Bij een gezonde verhouding tussen woonlasten en inkomen van 25 procent dient een onderwijzer, politieagent en zorgmedewerker al zeker vijf tot tien jaar werkervaring te hebben. De kans is dan al groot dat deze groep de liefde heeft gevonden en wellicht een gezin wenst te starten, maar dat past natuurlijk niet op veertig vierkante meter. Het is dan ook erg logisch dat de nieuwgebouwde woningen in het middensegment een grote groep hoogopgeleide starters naar de stad trekt. Precies de ontwikkeling die we niet wensen.