Zicht op een hypotheek als ZZP-er

Uiteraard hangen er veel voordelen aan het bestaan als ZZP-er. Zo heb je ontzettend veel vrijheid in je doen en laten. Je kunt je eigen producten/diensten bepalen, je markten, je werktijden, je werklocaties et cetera. Maar er zitten natuurlijk ook zat nadelen aan het bestaan als ZZP-er. Zo is het eigenlijk niet mogelijk om ziek te zijn want als je geen vervanging hebt dan staat alles stil. En als je vervanging hebt kost dat natuurlijk ook weer extra. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telt Nederland nu ruim 1 miljoen ZZP-ers.

Het ZZP-schap is natuurlijk nog steeds heel populair maar de laatste jaren zagen we ook de nadelen er van duidelijker worden. Zo hadden veel ZZP-ers in de bouw het zwaar want in die sector is de lichamelijke belasting uiteraard het hoogste. Door alle onzekerheden rondom het inkomen van de ZZP-er is het uitzicht op een lening of een hypotheek bij veel partijen niet erg gunstig. Banken vragen (uiteraard) veel zekerheden en die kunnen ZZP-ers vaak maar moeilijk aantonen.

Om een hypotheek aan te vragen kom je als ZZP-er er al snel achter dat dit een lastige zaak. Er zijn echter wel partijen zoals NIBC die inspelen op de ZZP-ers. Het is dan wel van belang om een goede financiële historie te hebben, hierbij geldt hoe langer de historie hoe beter.