Roularta Med. lanceert eigen blad

Dat de huisartsgeneeskunde aan herwaardering toe is, krijgen we geregeld te horen. De stem van de specialist klinkt echter veel minder luid door. Daar wil ‘trends voor Specialisten*’, een nieuw 14-daags blad voor artsen-specialisten, vanaf januari verandering in brengen. Hoofdredacteur is Geert Verrijken.

Is de nieuwste laserbehandeling van prostaatkanker doeltreffend? Of, hoe krijg ik die zwaar depressieve patiënt weer op de been? Vragen die urologen en psychiaters, elk in hun eigen vakgebied, bezighouden. ‘trends voor Specialisten’, een nieuw vakblad uitgegeven door Roularta Medica, speelt daarop in. Door medische artikels te publiceren over thema’s die alle specialismen aanbelangen én door specifieke vakdossiers uit te werken. Maar ook door artsen-specialisten wegwijs te maken in het enorme aanbod aan opleidingen, congressen, symposia en nascholingscursussen. In de agendapagina’s van ‘trends voor Specialisten’ vindt elke arts snel wat hij/zij zoekt. Zodat hij/zij kan voldoen aan de wettelijk vereiste bijscholingscriteria terwijl ook de meerwaardezoeker aan zijn trekken komt.

Er is meer. Hoeveel specialisten weten hoe de ziekenhuisfinanciering in elkaar steekt? Wat het Budget Financiële Middelen is? Hoeveel het ziekenhuisbeheer mag afhouden van hun honorarium? Wie in de medische raad zetelt? Wat gezondheidseconomie is? Hoe de financiële enveloppe voor ziekenhuisgeneesmiddelen werkt? Stuk voor stuk thema’s die ook ‘trends voor Specialisten’ niet uit de weg gaat.

En dan zijn er nog de duizenden artsen-specialisten die deels of uitsluitend in een privé-praktijk werken. Voor hen is er geen enkele publicatie. ‘trends voor Specialisten laat deze ‘unserved audience’ niet in de kou staan en gaat in op vragen als ‘Wat staat er in de overeenkomst artsen-ziekenfondsen?’, ‘Hoe zit het met Kafka: welke documenten moeten er ingevuld worden?’, ‘Wat met medische aansprakelijkheid?’

Fiscaliteit en praktijkbeheer zijn natuurlijk ook nooit ver weg voor zelfstandige artsen. Hoeveel kan vadertje staat afromen? Wat zijn de uitwijkmogelijkheden? Welke medische software is ‘state of the art’? En welke spraaktechnologie het meest aangewezen voor patiëntendossiers? Artsen lezen het allemaal in ‘trends voor Specialisten’. En om de schaarse vrije tijd zinvol in te vullen, biedt het nieuwe medische vakblad tot slot nog een cultuurkatern.

Met ‘trends voor Specialisten’ geeft Roularta Medica nu ook de artsen-specialisten een stem, naast de al bestaande bladen gericht op huisartsen (de Huisarts), apothekers (de Apotheker) en tandartsen (de Tandartsenkrant).