Autoverzekering tieners extreem duur

Autoverzekering voor tieners extreem duur

Veel tieners kijken uit naar het moment dat zij hun rijbewijs halen en eigen auto hebben. Wanneer daar dan eindelijk het moment is, ontdekken zij een tegenvaller: een autoverzekering voor tieners is tot wel 200 procent duurder dan voor bestuurders van 25 jaar zonder schadevrije jaren. Dat blijkt uit onderzoek van autoverzekering vergelijkingssite Geld.nl.

Geld.nl onderzocht hoeveel 18-jarigen betalen voor een WA autoverzekering. De premies zijn vergeleken voor een Volkswagen Golf uit 2008 en een Renault Clio uit 2007. Hierbij is er vanuit gegaan dat de bestuurder van de Volkswagen Golf in Tubbergen woont en de bestuurder van de Renault Clio in Tilburg.

Bellenautorijden

Tieners een risicogroep

Waarom is een autoverzekering voor tieners zo duur? Uit statistieken blijkt dat jonge bestuurders een grotere kans hebben om een ongeval te veroorzaken dan iemand van 25 jaar of ouder. Daarom vallen zij onder de risicogroep, waarvoor verzekeraars de premies verhogen.

In sommige gevallen worden 18-jarigen niet eens geaccepteerd. Eén op de vier verzekeraars accepteert hen niet. Vaak geven zij eerlijk als reden dat de regelmatige bestuurder te jong is, maar ook ‘cataloguswaarde auto te hoog’ en ‘voertuig te zwaar’ worden als reden opgegeven.

Autoverzekering voor tieners betaalbaar houden

Het onderzoek toont aan dat het verschil tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering voor tieners oploopt tot bijna tweeduizend euro per jaar. Hoe houden tieners hun autoverzekering dan betaalbaar?

Allereerst scheelt het type auto in de premie. Voor een oudere of tweedehands auto is een WA-dekking vaak goed genoeg. Dit is de minimaal verplichte dekking en heeft de laagste premie.

Daarnaast is het belangrijk schadevrije jaren op te bouwen voor de no-claim korting. Deze kunnen alleen opgebouwd worden op eigen naam. Veel tieners verzekeren hun auto onder naam van de ouders, maar zo bouwen zij dus geen schadevrije jaren op.

Als laatste is het voor tieners raadzaam hun autoverzekering regelmatig te vergelijken om zo de goedkoopste te vinden en over te stappen wanneer hun huidige autoverzekering te duur is.