Waarom Apple in 2011 Facebook koopt...

De Deense Saxo Bank heeft naar goede gewoonte een lijst van 10 gedurfde voorspellingen voor het komende jaar vrijgegeven. Het gaat om een zogenaamde "Black Swan Exercise ", geïnspireerd op het boek The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable van Nassim Nicholas Taleb, een Amerikaans auteur, wetenschapper en voormalig derivatenhandelaar van Libanese afkomst.

Een Black Swan of 'zwarte zwaan' moet aan drie criteria voldoen: ze is onvoorspelbaar, ze creëert een geweldig impact en nadat de voorspelling is uitgekomen zal er een uitleg aan worden gekoppeld die de voorspelling minder uitzonderlijk maakt dan ze in werkelijkheid was.

De opmerkelijkste voorspelling in deze lijst dit jaar is ongetwijfeld de voorspelde overname van het sociale netwerk Facebook door het Amerikaanse techbedrijf Apple .

Wat doe je wanneer je de consumentenelektronicamarkt wil domineren en je geen significante aanwezigheid hebt op een sociaal netwerk? En wanneer je over een oorlogskas met 51 miljard dollar beschikt? Je koopt Facebook , de moeder van alle sociale netwerken. Facebook zou zo'n 44 miljard dollar waard zijn. Ook heeft Apple -CEO Steve Jobs al in verschilende interviews aangegeven dat beide bedrijven nadenken over partnerschapsmogelijkheden, al hebben deze onderhandelingen totnogtoe niets opgebracht, aldus Saxo Bank.

Zo'n overname heeft zin: Facebook is geen concurrent van Apple en het bedrijf laat zich niet doen door Alphabet . Dat is goed nieuws voor Jobs, die Alphabet sinds korte tijd als zijn 'vijand nummer één' beschouwt. Een hemelse deal dus.... De gigantische 500 miljoen + Facebookledendatabase zou geïntegreerd kunnen worden in de Apple -producten- en dienstencatalogus: elke Facebookgebruiker krijgt automatisch een iTunesaccount en de videogespreksdienst Face Time wordt geïntegreerd in Facebook chat.

Andere Black Swans van Saxo Bank:

- Het Amerikaanse Congres blokeert Bernanke's QE 3-plannen

- De Australische en Engelse munt gaan 25% lager op de wisselmarkten

- De gasprijs gaat 50% hoger

- Goud noteert aan 1800 dollar per ounce

- De prijs van ruwe olie stijgt sterk, maar corrigeert dan met 33%