Larry Page wil einde maken aan 'verlammende bureaucratie' binnen Google

Larry Page, de nieuwe CEO van internetzoekmachine Alphabet , wil een einde maken aan 'de vaak paralyserende bureaucratie' binnen het bedrijf. Dat meldt de Wall Street Journal. Volgens Page hebben managers en informatici bij Alphabet het de laatste jaren steeds moelijker om nieuwe producten in de pijplijn te krijgen. Vorige week raakte bekend dat de 38-jarige Page, die samen met Sergey Brin de stichter van Alphabet is, vanaf april Eric Schmidt vervangt als CEO van het bedrijf. Schmidt wordt voorzitter van de raad van bestuur, terwijl Brin zich vooral op strategische projecten gaat toeleggen. Page leidde Alphabet als CEO ten tijde van de oprichting van het bedrijf -dat toen nog een start-up was- in 1998.

Page heeft een lange lijst van successen achter zijn naam staan. Zo was hij de initiatiefnemer van Gmail, legde hij de fundamenten voor de Chrome webbrowser en was zijn stem doorslaggevend in de acquisitie van het videoplatform YouTube. Ook het Pagerank-algoritme, dat websites een bepaalde waarde toedicht op een schaal van 10, draagt zijn naam. Page neemt het leiderschap van Alphabet over op een ogenblik dat het duidelijk wordt dat het bedrijf achterstand oploopt inzake samenwerking met sociale netwerken.

Volgens bronnen dichtbij Larry Page kreeg hij het steeds moeilijker met de verlammende bureaucratie binnen het bedrijf. Zo zou hij infromatici verschillende keren hebben aangemoedigd om veranderingen in de zoekmachine rechtstreeks door te voeren, waarop hij botste met een reeks managers die daarvoor is aangesteld. Een project dat de naam 'G Drive' meekreeg en dat consumenten moest toelaten om muziek en andere data online op te slagen, kreeg niet de door Page gewenste prioriteit. Het project stierf uiteindelijke een stille dood.

Express.be