'Vast energiecontract biedt consument rust en zekerheid'

Het advies van energie-expert Jilles van den Beukel (Den Haag Centrum voor Strategische Studies) bij BNR om niet voor een vast energiecontract te kiezen, druist in tegen de wens van consumenten. Het is voor de gemoedsrust van consumenten juist goed om nu een vast contract af te sluiten. Uit onderzoek van Radar blijkt dat juist 66 procent van de Nederlandse huishoudens snakt naar de zekerheid van een vast energiecontract.

Consumenten krijgen stress van de wisselende energietarieven en de daarbij behorende onzekerheid. Door in deze tijd waarin de energietarieven vrij laag liggen over te stappen naar een jaarcontract, ontstaat rust.

Mochten consumenten over willen stappen dan moeten zij wel goed kijken wat voor soort contract zij afsluiten. Er komt langzaamaan meer aanbod op de energiemarkt, maar al deze verschillende contractvormen staan door elkaar. Dat kan voor verwarring zorgen omdat op bijvoorbeeld vergelijkingsoverzichten variabele contracten naast dynamische contracten en jaarcontracten staan.