Drijvende gasfabriek Shell over vijf jaar operationeel

Het Brits-Nederlandse olieconcern Royal Dutch Shell heeft plannen voor de bouw van een drijvende fabriek voor vloeibaar gas bekend gemaakt. De realisatie van de Prelude-gasfabriek zou tussen 8 miljard dollar en 15 miljard dollar kosten. De fabriek zou een capaciteit van ongeveer 3,6 miljoen ton per jaar hebben en vooral moeten inspelen op de groeiende energievraag in Azië. De fabriek zou over vijf jaar operationeel moeten worden. Prelude zou ongeveer tweehonderd kilometer voor de kust van Australië worden geïnstalleerd.

Grootste ter wereld
Het werkplatform van de fabriek zou ongeveer 488 meter lang zijn. "Dat zou volgens Royal Dutch Shell de grootste offshore-infrastructuur van de wereld zijn," meldt BBC News. "Prelude wordt in Zuid-Korea gebouwd door Samsung Heavy Industries. Malcolm Brinded, executive director van Royal Dutch Shell , merkte op dat de technologie ervoor zorgt dat grotere voorraden gas op een economische manier kunnen worden ontgonnen. Prelude zou Royal Dutch Shell toelaten op gasgebieden te ontginnen die anders veel te duur zouden zijn om ontwikkeld te worden."

Focus op Azië
Prelude zou vooral de Aziatische regio bevoorraden. "De capaciteit van de drijvende gasfabriek zou op dit ogenblik meer dan één derde van de Chinese behoefte aan vloeibaar gas kunnen dekken," merkt BBC News nog op. "Maar verwacht wordt dat de Chinese behoefte aan gas tegen het einde van het decennium vijf keer hoger zal liggen dan het huidige niveau. Ook Japan wil de import van gas opdrijven om voor de elektriciteitsvoorziening minder afhankelijk te zijn van kernenergie. Het Japanse concern Osaka Gas heeft al een contract gesloten voor afname van de Prelude-productie."

Express.be