Beleggen in aandelen of vastgoed?

De afgelopen jaren groeide het totale private spaarvermogen in ons land behoorlijk. Vooral gedurende de coronapandemie, toen er minder aan vakanties en andere vrijetijdsbestedingen kon worden uitgegeven. Hoewel veel Nederlanders ervoor kiezen hun geld veilig op een spaarrekening te zetten, zijn er ook veel mensen op zoek gegaan naar investeringsmogelijkheden. Een zeer populaire optie was investeren in vastgoed om te verhuren. Is dit ook in 2023 nog een goede investering, of kun je toch beter in bijvoorbeeld aandelen beleggen?

Rendementen vastgoed en beleggen vergeleken

Mensen die van de ene op de andere dag door de juiste investering miljonair zijn geworden? Hoewel je deze berichten in de media tegenkomt, is het zeker niet de gewone gang van zaken. Bij investeringen moet je niet rekenen op snelle winst, maar kijken naar het rendement over jaren of zelfs decennia.

Een vergelijk tussen beleggen in aandelen en vastgoed levert interessante data op. De waarde van AEX verdubbelde de afgelopen tien jaar. Net zoals de gemiddelde woningwaardes. Maar kijken we naar nog een langere termijn? Dan zien we dat woningwaardes in de afgelopen veertig jaar bijna verzevenvoudigden, terwijl de koersen van bedrijven uit de AEX-index maar liefst zeventien keer over de kop gingen.

Gemak om te starten met beleggen

Starten met beleggen in aandelen is over het algemeen veel eenvoudiger dan investeren in vastgoed voor de verhuur. Een beleggingsrekening openen, geld inleggen en klaar. Het traject van de koop een woning of pand voor de verhuur neemt veel meer tijd in beslag daarentegen. Tussen je hypotheek berekenen en de intrek van een huurder kan zomaar een halfjaar zitten.

Daarbij moet je bij het investeren in vastgoed voortdurend rekening houden met allerlei (wijzigende) wet- en regelgeving, en voorwaarden van hypotheekverstrekkers. Zo is de overdrachtsbelasting voor woningen of panden anders dan het hoofdverblijf dit jaar verhoogd naar 10,4 procent, en veranderde de belastingregels voor box 3. Ook is het belangrijk om bij je maximale hypotheek berekenen in de gaten te houden of huurinkomsten meetellen.

Verschillen in risico’s

Bij zowel beleggen in vastgoed als in aandelen loop je risico’s. Woningen zouden in prijs kunnen dalen. Door gebeurtenissen in de wijk, of door stijgende hypotheekrentes. Omdat je investering geconcentreerd is in een object, heeft een dergelijke ontwikkeling veel invloed op je investering. Ook heb je risico op leegstand, en conflicten met huurders. Daarnaast is aandelenbeleggen overigens ook zeker niet vrij van risico. Hoewel je je investeringen wel meer kunt spreiden, schommelen de aandelenkoersen en kunnen bedrijven zelfs failliet gaan.

De beste optie?

Mensen lijken het vaak fijn te vinden dat ze bij vastgoed investeren in iets tastbaars. Maar deze groep heeft in tijden van het woningtekort wel een negatief stigma gekregen. Aandelen lijken momenteel de betere papieren te hebben, in gedachten houdend dat dit natuurlijk wel risico’s met zich meebrengt. Een financieel adviseur kan in kaart brengen wat de meest interessante optie biedt. Dit gecombineerd met de eigen wensen en eisen van de belegger kan men tot de beste optie voor zijn of haar persoonlijke situatie komen.