Qiagen heeft meerderheid in Ipsogen

Biotechnologiebedrijf Qiagen, dat medische testapparatuur ontwikkelt, heeft een meerderheidsbelang van 61 procent opgebouwd in het Franse Ipsogen. Dat werd dit weekeinde bekend. Het bedrijf uit Venlo wil Ipsogen, een specialist in testen voor bloedkanker, helemaal inlijven.

De overname heeft de steun van de directie en de ondernemingsraad van het Franse bedrijf. De mede-oprichters van Ipsogen, een bestuurslid en twee investeringsfondsen hebben hun aandelenpakketten overgedragen aan Qiagen.

Hun pakketten representeren een belang van 47 procent. Ook een groep andere aandeelhouders heeft hun pakketten toegezegd.

Qiagen betaalde 12,90 euro per aandeel. Dat waardeert Ipsogen, dat in 1999 werd opgericht en dat een beursnotering op Alternext heeft, op circa 70 miljoen euro.

Dezelfde prijs
Qiagen zal tegen dezelfde prijs een bod lanceren om de resterende aandelen in handen te krijgen. Het bedrijf levert middelen aan ziekenhuizen en laboratoria om onder meer op baarmoederhalskanker, hiv, hepatitis en griep te testen.

Qiagen heeft zijn belangrijkste onderzoeks- en productiefaciliteiten in het Duitse Hilden. Het bedrijf is genoteerd aan de beurs in Frankfurt.

ANP