Colafles is ideale basis voor economie-lessen

Met een colafles kunnen alle basiselementen van de economie worden uitgelegd. Dat zeggen Blaine McCormick en Van Gray, professoren management aan de Baylor University in de Verenigde Staten. De colafles is volgens hen een alledaags voorwerp dat bijzonder geschikt is om in ontwikkelingslanden de economische basisprincipes te verklaren aan minimaal-opgeleide ondernemers. McCormick en Gray merken daarbij op dat de colafles in meer dan tweehonderd landen en regio's wordt verkocht en dus algemeen beschikbaar is.

"Aan de hand van een colafles is het heel gemakkelijk om kleine ondernemers aan te leren op welke manier ze de vraag kunnen verhogen voor de producten die ze verkopen," stelt McCormick tegenover het webmagazine ScienceDaily.com. "Maar evengoed kunnen er lessen uit getrokken worden voor het luisteren naar de consument, productplacement, promotie, marketing, inventaris, financiering en duurzaamheid." De wetenschappers voegen er aan toe dat colaflessen zelfs in de meest afgelegen dorpen in alle uithoeken van de wereld beschikbaar zijn.

"Niet iedereen krijgt de mogelijkheid om een bedrijfsopleiding te volgen," merkt McCormick nog op. "Dat geldt zeker voor ontwikkelingslanden. Iedere leraar kan echter een colafles bemachtigen en heeft daarmee ook een educatief product dat iedereen kent. Elke keer de leerlingen een colafles of een reclame zien, worden ze bovendien aan de lessen herinnerd. De meeste deelnemers aan de cursussen blijken ook een opvallend goede kennis over de colafles hebben."

Express.be