Imtech koopt Zweedse klimaatspecialist

Imtech N.V. (technische dienstverlening in Europa) maakt bekend dat het de Zweedse energie- en klimaatspecialist Sydtotal overneemt. De overname maakt het mogelijk dat Imtech haar positie op de Zweedse markt voor technische dienstverlening aanzienlijk versterkt. Op jaarbasis realiseert Sydtotal met ruim 300 medewerkers opbrengsten van circa 80 miljoen euro. De overname wordt in contanten betaald en draagt direct bij aan de winst per aandeel.

René van der Bruggen, CEO Imtech : 'In het kader van onze groeistrategie 2015 willen we in Nordic (Zweden, Noorwegen en Finland) aanzienlijk groeien. In 2010 bedroegen onze opbrengsten in deze regio ruim 600 miljoen euro. Voor 2015 streven we naar circa 1 miljard euro opbrengsten, te bereiken door een combinatie van gezonde autonome groei en aanvullende acquisities. De overname van Sydtotal past prima in dit scenario. Sydtotal past perfect bij Imtech en voegt hoogwaardige competenties op het gebied van energie en klimaat toe aan ons dienstenportfolio. Vooral in de zich positief ontwikkelende energiemarkt in Nordic verwachten we met deze acquisitie extra te kunnen groeien.'

Profiel Sydtotal
Sydtotal is in 2000 opgericht door het merendeel van het huidige management en sindsdien snel gegroeid, voornamelijk autonoom maar ook door aanvullende acquisities. De aandelen Sydtotal zijn in handen van Priveq Investment (57%), een Zweeds Private Equity fonds en management/medewerkers (43%). De onderneming is gespecialiseerd in energie-technologie, hightech klimaatoplossingen en HVAC (Heating, Ventilation & Air Conditioning). In de Zweedse markt van energie- en klimaattechnologie is Sydtotal een sterke speler met landelijke dekking en een leidende positie in het zuiden van Zweden, de sterkste regio in de Zweedse economie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Malmö. Daarnaast beschikt de onderneming over 11 vestigingen in Zweden. De onderneming kent diverse gespecialiseerde business units voor:

 • projectmanagement en uitvoering van projecten;
 • maintenance, onderhoud en beheer;
 • productie van speciale werktuigbouwkundige oplossingen op eigen projecten;
 • energiebesparing door middel van specifieke ICT -oplossingen.

  Sydtotal kent een goed gespreid klantenbestand en werkt zowel voor de publieke als private sector in een breed scala aan marktsegmenten in de markt van gebouwen en op de industriële markt. In de markt staat Sydtotal bekend als een deskundige totaaloplosser met een goede reputatie en hoogwaardige technische competenties. Als totaaloplosser beheerst de onderneming zowel ontwerp als engineering, projectexecutie onderhoud en beheer.

  Sydtotal is een moderne onderneming met een eigen CAM (Computer Aided Manufacturing) systeem voor ontwerp, engineering- en detaillering van projecten met een directe link naar onderaannemers en leveranciers en de eigen productieafdeling, inclusief digitale facturing op basis van EDI (Electronic Data Interchange).

  In toenemende mate focust de onderneming zich op groene oplossingen, waaronder substantiële energiebesparingprojecten. Voorbeelden zijn het MAX-lab van de Universiteit van Lund en een energieproject bij verpakkingspecialist Rexam . De business unit die opereert op het kruispunt van ICT en energiebesparing fungeert ook als studiebureau voor complexe vragen van klanten. Sydtotal heeft als grote speler in dit groeisegment een zetel in de Zweedse Green Building Council.

  Het management van Sydtotal blijft de komende jaren aan, waarmee de continuïteit wordt gegarandeerd.