iPhone en iPad worden straks geassembleerd door een robot

De Taiwanese Foxconn Technology Group gaat de volgende drie jaar 1 miljoen robots in gebruik nemen om apparaten als de iPad en de iPhone te assembleren. Dat schrijft de krant China Business News on Monday. De maatregel geeft aan dat de sociale onrust die de voorbije maanden de Foxconnfabrieken in het bijzonder en ook andere bedrijven in het algemeen heeft geteisterd het geduld van de eigenaars op de proef heeft gesteld.

Foxconn werkt voor bedrijven als Apple , Dell, Hewlett-Packard en Nokia . De voorbije maanden is het bedrijf begonnen met de verhuis van zijn Chinese fabrieken naar het goedkopere Chinese binnenland en naar andere opkomende economieën.

Volgens analisten wegen de toegenomen arbeidskosten steeds zwaarder op de winstmarges van dit soort assemblagebedrijven. Foxconn heeft vandaag amper 10.000 van die robots in gebruik. Volgend jaar moeten er dat al 300.000 zijn.

Foxconn heeft 1,2 miljoen mensen in dienst. Vorig jaar kwam het bedrijf veelal negatief in het nieuws toen tientallen werknemers zelfmoord pleegden op de fabrieksterreinen om aandacht te vragen voor hun penibele werkomstandigheden. De Taiwanese elektronicaproducent zag zich toen verplicht de lonen op te slaan.