Nokia stapt in Russische satellietnavigatie

Het Finse telecombedrijf Nokia brengt volgend jaar een mobiele telefoon op de markt die naast het Amerikaanse global positioning system (GPS) ook diens Russische tegenhanger Glonass zal ondersteunen. Dat heeft Alexander Gurko, chief executive van NIS Glonass, bekend gemaakt. De beslissing van Nokia wordt bestempeld als een belangrijke stap in het streven van Glonass om wereldwijd de tweede grootste aanbieder van satellietnavigatie te worden.

"Het Russische Glonass, het Europese Galileo en het Chinese Compass hopen weldra een einde te kunnen maken aan meer dan twintig jaar Amerikaanse dominantie in satellietnavigatie," aldus het persbureau Reuters. "Om daarbij zijn tweede plaats veilig te kunnen stellen, moet Glonass volgens topman Gurko de volgende drie tot vier jaar buiten Rusland uitbreiden. Volgens Gurko wordt er vooral een zware concurrentiestrijd verwacht voor markten zoals India en Latijns-Amerika."

Alexander Gurko merkt op dat NIS Glonass inmiddels al pilootprojecten heeft gelanceerd in Egypte, Qatar, Venezuela en Cuba. Rusland heeft op dit ogenblik zevenentwintig Glonass-satellieten gelanceerd. In totaal zou het Russische netwerk uit dertig satellieten moeten bestaan, waaronder zes reserve-eenheden. Galileo zou bestaan uit een netwerk van vierentwintig satellieten, waarvan de eerste over drie jaar operationeel zou moeten zijn. Compass telt vijfendertig satellieten en zou tegen het einde van het decennium navigatie-diensten moeten leveren.

"Compass heeft het voordeel op een bijzonder grote thuismarkt te kunnen terugvallen," merkt Gurko nog op. "Bovendien bezit China ook een belangrijke elektronica-sector en een wereldwijde keten van toeleveranciers. Op het gebied van technologieën en expertise in satelliet-bouw heeft Compass een duidelijke achterstand, maar eens die problemen zijn overwonnen, wordt Chinese satellietnavigatie een belangrijke concurrent."

Express.be