Groot verlies AND door afschrijving

Digitale kaartenmaker AND Int. Publishers heeft in het eerste halfjaar van 2011 een fors verlies geleden door een eenmalige last. Dat maakte de onderneming woensdag bekend.

De bijzondere waardevermindering, van in totaal 10,9 miljoen euro, werd onder meer ingegeven door tegenvallende marktontwikkelingen in de PND markt en een achterblijvende omzet uit de verkoop voor het gebruik van kaarten op smartphones.

Het nettoverlies van AND kwam, inclusief de last, uit op 12,9 miljoen euro. De omzet van de onderneming daalde eveneens, van 3,3 miljoen euro een jaar geleden naar 1,2 miljoen euro.

Waarde
AND heeft, vanwege de ontwikkelingen in de eerste helft van het jaar, een strategische herpositionering in gang gezet. Het bedrijf voert gesprekken om ,,de technologische know-how en de beursnotering optimaal te benutten'', aldus topman Maarten Oldenhof.

AND praat op dit moment met 1 Nederlandse, niet beursgenoteerde partij, zo gaf Oldenhof desgevraagd aan. ,,Zij hebben iets wat waarde heeft. Dat willen ze inbrengen in AND in ruil voor een belang.'' Oldenhof wilde de naam van deze partij niet noemen.

Geen verwachtingen
Ook is er een kostenbesparingsprogramma ingevoerd, waarmee de kostenbasis teruggebracht moet worden naar ongeveer 2,5 miljoen euro op jaarbasis. ,,Op dit moment bedraagt de kostenbasis ongeveer 4,1 miljoen euro'', zo wist de topman. Hij gaf aan vooral in India ,,fors'' in de kosten te gaan snijden. ,,Maar we vertrekken er niet.''

AND geeft geen verwachting voor het hele boekjaar. Wel stelde het dat de economische omstandigheden, marktontwikkelingen en verdienmodellen in de markt voor digitale kaarten in hoge mate onzeker zijn. AND verwacht niet dat deze onzekerheid op korte termijn zal veranderen.