DEME lanceert rotscutterzeiger Amiorix te water

Het contract tussen DEME en IHC Dredgers voor het ontwerp, de bouw en oplevering van het schip werd getekend op 21 mei 2010, waarna de kiel werd gelegd op 23 december 2010. Het schip wordt in mei 2012 opgeleverd.

De AMBIORIX kan baggeren tot een waterdiepte van circa 35 meter en is een van de krachtigste snijkopzuigers ter wereld. Het nieuwe schip is onder meer geschikt voor het baggeren van zware grond en rots. De AMBIORIX is uitgerust met twee binnenboord baggerpompen en een onderwater baggerpomp op de cutterladder.

Verder beschikt de snijkopzuiger over een bakkenlaadsysteem. De flexibele paalwagen omvat onder andere een buffersysteem waarmee baggeren onder minder gunstige weersomstandigheden mogelijk is. Het baggerproces wordt volledig ‘touch screen’ aangestuurd.

De ‘Ambiorix is tevens uitgerust met een ‘remote view’ systeem dat permanent online meekijken en monitoren van het baggerproces vanuit DEME’s hoofdkantoor in Zwijndrecht – het nieuwe “Houston” in de baggerwereld bij manier van spreken – mogelijk maakt.