Fagron versterkt strategische positie in de VS door sterk complementaire overname van Humco

Nazareth (België)/Rotterdam (Nederland)1, 3 april 2018
Gereglementeerde informatie - Voorwetenschap

Fagron versterkt strategische positie in de VS door sterk complementaire overname van Humco

Fagron kondigt vandaag de overname aan van Humco, een toonaangevende ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van gepatenteerde vehikels (toedieningsvormen) en farmaceutische merkproducten aan meer dan 45.000 apotheken in de Verenigde Staten (VS). De overnamesom voor Humco bedraagt US$ 47,5 miljoen (ongeveer € 38,6 miljoen) in contanten met de mogelijkheid voor een performance gerelateerde earn-out van maximaal US$ 22,5 miljoen (ongeveer € 18,3 miljoen) in contanten over een periode van twee jaar. De totale overnamevergoeding is gemaximeerd op US$ 70,0 miljoen (ongeveer € 56,9 miljoen). De transactie omvat alle technologieën, wetenschappelijke data en patenten en handelsmerken, evenals de productiefaciliteit van Humco in Texas (VS).

Humco, opgericht in 1872 als Hutchison Medicine Company, realiseerde een omzet van ongeveer US$ 32 miljoen (ongeveer € 26 miljoen) en een EBITDA -marge overeenkomend met die van de activiteiten van Fagron Noord-Amerika in 2017. Het bedrijf is gericht op het ontwikkelen, produceren en commercialiseren van innovatieve gepatenteerde vehikels (waaronder topische en transdermale crèmes, siropen en suspensies) en farmaceutische merkproducten die contant worden betaald door de klant (geen vergoeding). In 2016 heeft Humco een beperkt portfolio van actieve farmaceutische ingrediënten aan haar productaanbod toegevoegd. Humco levert aan meer dan 45.000 apotheken in de VS, voornamelijk indirect via apothekersketens en groothandels. Humco is gevestigd in Austin (Texas, VS) en heeft een state-of-the-art FDA-geregistreerde cGMP productiefaciliteit in Texarkana (Texas, VS). De 140 medewerkers van Humco zullen toetreden tot Fagron. Deze medewerkers brengen de nodige expertise mee om te innoveren en wereldwijd een uitgebreid klantenbestand te bedienen.

"Het doet me plezier om Humco te verwelkomen in de Fagron Groep. Hun hoogwaardige portfolio van farmaceutische merkproducten en veel gebruikte gepatenteerde vehikels die worden geleverd aan een breed klantenbestand van apotheekketens en groothandels in de VS, vormen een belangrijke aanvulling op ons uitgebreide assortiment van actieve farmaceutische ingrediënten. Humco is van groot strategisch belang voor Fagron. Door het combineren van de twee bedrijven creëren we een sterk concurrerend bedrijf met aanzienlijke schaal, wat onze marktpositie in de VS zal versterken. Onze wereldwijde aanwezigheid en leidende marktposities in Europa en Zuid-Amerika stellen ons in staat om de innovatieve farmaceutische merkproducten en vehikels van Humco met succes buiten de VS te introduceren en te laten groeien. We kijken ernaar uit de medewerkers van Humco welkom te heten in de Fagron-familie," aldus Rafael Padilla, CEO van Fagron.

Volgend op de transactie zal Gregory Pulido, voorzitter en CEO van Humco, de rol van uitvoerend voorzitter op zich nemen terwijl Andrew Pulido, Humco's huidige President Global Pharmaceuticals, President van Humco zal worden.

"We zijn verheugd en trots deel uit te gaan maken van Fagron Group. Door onderdeel te zijn van een grote organisatie, die wereldleider is in farmaceutische bereidingen, ontstaat een competenter en dynamischer bedrijf voor onze klanten en medewerkers. We vullen elkaar aan, omdat we actief zijn in aangrenzende markten met zeer weinig klantenoverlap, en dat biedt interessante groeimogelijkheden. Terwijl wij onze succesvolle en unieke gepatenteerde vehikels en farmaceutische merkproducten op de internationale markt introduceren, kunnen onze klanten profiteren van het uitstekende assortiment van meer dan 1.600 hoogwaardige actieve farmaceutische ingrediënten van Fagron," zegt Gregory Pulido.

Andrew Pulido: "Ik ben vereerd om op zo'n belangrijk moment President van Humco te worden. De gezamenlijke activiteiten van Fagron en Humco zijn zeer goed gepositioneerd om te profiteren van de groeimogelijkheden, zowel in de VS als in de rest van de wereld. Ik ben ervan overtuigd dat onze expertise, creativiteit en toewijding ons in staat stellen om meerwaarde te bieden aan onze klanten, leveranciers en werknemers alsook Fagron's leiderschap in de markt voor gepersonaliseerde medicatie verder uit te breiden."

Conference call
Fagron organiseert vandaag een conference call waarin de acquisitie van Humco nader wordt toegelicht. De conference call begint om 09.30 CET. Vanaf 10 minuten vóór aanvang kunt u inbellen met behulp van onderstaande nummers en bevestigingscode:

Nederland: +31 (0)20 721 92 51
België/Europa: +32 (0)2 404 06 59
Verenigde Staten: +1 646 828 81 57
Verenigd Koninkrijk: +44 (0)330 336 91 05
Bevestigingscode: 5213833

De presentatie is vanaf 09.00 CET beschikbaar op http://investors.fagron.com.

Vanaf 4 april is de conference call te beluisteren of te downloaden op de corporate website van Fagron (http://investors.fagron.com/).

In het geval van verschillen tussen de Engelse vertaling en het Nederlandse origineel van dit persbericht zal de laatste prevaleren.

1 Dit persbericht wordt verstuurd door Fagron NV en Fagron BV.

Open onderstaande link voor het persbericht:

Fagron versterkt strategische positie in de VS door sterk complementaire overname van Humco