Hoe word je een goede business analist?

Het zal geen verrassing zijn dat bedrijven steeds korter op de bal moeten spelen. Ontwikkelingen gaan razendsnel en waar bedrijven vroeger jarenlang een voorsprong konden houden is dit nu enorm veel vluchtiger. Dit komt natuurlijk mede door de komt van de digitalisering. Grote panden met veel infrastructuur worden minder noodzakelijk. Kijkt u bijvoorbeeld naar de grootste spelers in de wereld van taxi’s. Daar heeft Uber niet 1 taxi maar is zij toch een hele grote speler. Of boekingsplatform Booking.com dat niet 1 hotel heeft maar toch erg dominant is in de hotelwereld.

Analyse van data

Een business analist volgt deze trends en via hun output proberen zij bedrijven te ondersteunen. De bedrijfsanalist moet zowel kennis hebben om data te analyseren en om die uitkomsten ook juist te interpreteren. Door data te analyseren en goed te interpreteren kunnen bedrijfsanalisten er zo voor zorgen dat bedrijven beter op trends in kunnen spelen. Daarnaast moeten bedrijfsanalisten de processen en alle facetten van de bedrijfsvoering goed analyseren om dan zo nodig via analyses en adviezen bij te kunnen sturen. U ziet het al, de rol van de bedrijfsanalist is een hele brede rol en is van toepassing op alle niveaus in het bedrijf.

Er zijn zes stappen om een bedrijfsanalist te worden:

1. Analyseer de fundamentele eigenschappen van het bedrijf
2. Het volgen van een cursus data-analyse
3. Opdoen van praktijkervaring en analytische vaardigheden
4. Ontwerpen van voorstellingen en deze presenteren
5. Maken van een eigen portefeuille met bedrijfsanalyses
6. Solliciteren naar banken als bedrijfsanalist

Een bedrijfsanalist is dus niet afhankelijk van een bepaalde sector want het gaat vooral om de verwerking en interpretatie van ruwe data. En ruwe data is er natuurlijk in iedere sector.

Bedrijfsanalyse en data-analyse

Bedrijfsanalyse en data-analyse zijn natuurlijk erg aan elkaar verbonden. De bedrijfsanalist kijkt hoe de data passend kan zijn bij de bestaande organisatie, werkprotocollen etc. De data-analist verzamelt, controleert, verwerkt en analyseert data. De analyse van data is bij beiden uiteraard een gemeenschappelijk kernelement. De keuze van traineeships voor data analisten zijn de perfecte keuzes om in de diverse keuken van hetzelfde bedrijf te kijken. Via het traineeship loop je dus mee bij de diverse bedrijfsonderdelen en krijg je een duidelijk beeld van de totale organisatie van een bedrijf. Deze traineeships zijn er momenteel al in 42 sectoren beschikbaar.

Excel is al bij veel bedrijven al lang verleden tijd. Tegenwoordig wordt de veel geavanceerdere software zoals die van Python steeds meer de norm. Dit vergt niet alleen dataverwerking maar ook veel programmeerwerk. Zodoende worden de eisen voor data-analyse steeds hoger. Python kan enorm meer data verwerken dan Excel en is bovendien veel krachtiger.

De scope van het werk van de bedrijfsanalist is breder dan dat van de data-analist. De verwerkte data en de analyses daarvan moet de bedrijfsanalist dus nog praktisch relevant maken voor het bedrijf. Want interessante datarapporten zijn leuk maar het moet natuurlijk ook een praktisch nut voor het bedrijf hebben. De bedrijfsanalist moet ook op de hoogte zijn van alle belangen en wensen van alle stakeholders. De resultaten van zijn/haar werk moeten dan ook heel helder naar alle betrokkenen worden gepresenteerd.

Alhoewel het werk van een bedrijfsanalist zeer nauwkeurig en strategisch relevant is, is er geen vaste opleiding voor. Kennis van de volgende categorieën is wel een pre: bedrijfsadministratie, computerwetenschappen, accountancy, financiële analyse, data-analyse, IT, operationeel management, logistiek en HR.