Zo zal Monsanto het dagelijks menu van de Europeaan dicteren

Het dagelijkse menu van de Europese consument dreigt in de toekomst grotendeels door de Amerikaanse zaaigoedproducent Monsanto bepaald te worden. Het concern heeft door zijn gewiekst lobbywerk immers een dominante inbreng in het voedselbeleid van de Europese Unie. Dat schrijft het online magazine Deutsche Wirtschaftsnachrichten naar aanleiding van de plannen van de Europese Commissie om landbouwers en particulieren te verplichten om uitsluitend van officieel erkend zaaigoed gebruik te maken. Die beslissing komt volgens critici enkel ten goede aan de grote producenten van zaaigoed, die ook nu al de zadenmarkt grotendeels onder elkaar verdelen.

Eerder was al bepaald dat in de Europese landbouw alleen gebruik gemaakt mocht worden van officieel erkend zaaigoed. Daarbij was wel een uitzondering gemaakt voor een aantal voor oude en zeldzame soorten, die vooral door particulieren voor kleinschalig gebruik werden toegepast. Die uitzondering zou echter nu worden geschrapt. Daardoor dreigt volgens critici echter de diversiteit op de Europese voedingsmarkt volledig uitgehold te worden en zouden heel wat historische soorten groenten en graan definitief uit de teelt verdwijnen. Dat zou leiden tot een verregaande uniformisering van het Europese menu. Er wordt op gewezen dat op de voorbije honderd jaar al 90 procent van alle soorten zijn verdwenen.

"De maatregel komt uitsluitend ten goede aan de grote concerns die het erkende zaaigoed leveren," merkt Deutsche Wirtschaftsnachrichten op. "Niet de burger beslist over zijn voeding, want dat wordt volledig bepaald door grote voedingsconcerns, die de consument louter als klant beschouwen en zoveel mogelijk winst te maken. Deze bedrijven zijn er door gewiekst lobbywerk in gelukt om de Europese wetgeving volledig naar hun hand te zetten en in veel gevallen zelfs eigenhandig te schrijven en zelf de studies kunnen organiseren of hun producten al dan niet schadelijk zijn voor de gezondheid van de bevolking. Vooral de naam van Monsanto komt daarbij steeds weer naar boven."

"De agro-chemie beschikt over één van de sterkste lobbygroepen die het Europese beleid sturen," geeft Nina Katzemich van de consumentenorganisatie LobbyControl aan. De European Food Safety Authority (EFSA), die de veiligheid van de Europese voedingsmarkt moet controleren, is volgens Deutsche Wirtschaftsnachrichten dan ook bijzonder nauw verweven met de vertegenwoordiging van de grote biotech-concerns. Er wordt aan toegevoegd dat organisaties zoals LobbyControl en Corporate Europe Observatory al herhaaldelijk belangenvermenging van hoge medewerkers van de voedselautoriteit hebben aangetoond.

Onder meer wordt gewezen naar een rapport van de Franse wetenschapper Gilles-Eric Seralini, die aantoonde dat een genetisch gemodificeerde maïs-variant van Monsanto bij ratten een groter risico op agressieve kankers veroorzaakte. "Toch liet de Europese Unie, op basis van een onderzoek dat in opdracht van Monsanto was opgezet, de gemodificeerde maïs-variant toe," aldus het magazine. "De Europese Commissie betwistte de wetenschappelijkheid van de Franse studie en verklaarde dat er dan ook geen enkele aanwijzing kon worden gevonden dat de gecontesteerde variant van Monsanto schadelijk zou kunnen zijn voor de gezondheid."

"De gigantische invloed van Monsanto en de zaaigoed-lobby op het Europese beleid is voor de burger met het blote oog niet merkbaar," wordt er nog opgemerkt. "De complexe Europese structuren maken het voor de burger immers nagenoeg onmogelijk een correcte controle uit te oefenen. Wegens de grote gevaren voor de Europese volksgezondheid moet dan ook elke beslissing op Europees vlak met groot wantrouwen worden bekeken. De gevolgen dreigen door de volgende generaties gedragen te zullen worden, want zij zullen geen keuze meer hebben en zullen er op de Europese voedselmarkt geen alternatieven meer beschikbaar zijn."

Bron: Express.be