AI zorgt voor stille revolutie in de ontdekking van medicijnen

De potentie van Kunstmatige intelligentie (AI) is een belangrijke drijver van het positieve beursklimaat in 2023. In veel sectoren veroorzaakt het gebruik van generatieve AI een revolutie in slow-motion. De efficiëntie en productiviteit verbetert, en er komen winnaars en verliezers bovendrijven, maar de snelheid waarmee bedrijven zich aanpassen verschilt sterk per sector.

Onderzoeken wijzen nu al op een aanzienlijke toename in de toepassing van AI: 35% van de bedrijven maakt gebruik van AI en nog eens 42% onderzoekt de mogelijkheden. Voor beleggers biedt dit ook buiten de technologiesector groeikansen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg.

AI in gezondheidszorg

AI kan onderzoek en ontwikkeling versnellen, het maakt medicijnen testen efficiënter en verhoogt het slagingspercentage. Zo kan AI 3D-eiwitstructuren voorspellen, de eigenschappen van geneesmiddelen beoordelen en klinische proeven optimaliseren. Deze revolutie leidt naar verwachting tot kostenbesparingen, omzetgroei en de ontwikkeling van nieuwe therapieën.

Grote farmaceutische bedrijven als AstraZeneca, Sanofi en Takeda werken samen met AI-startups om het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen te versnellen. Ook maakt AI gezondheidszorg persoonlijker en preciezer. Door machine learning toe te passen op patiëntgegevens komen de geschikte behandelopties naar voren, door te kijken naar factoren als het ziektestadium, het genoom en comorbiditeit. Daarnaast wordt AI gebruikt voor medische beeldanalyse, patroonherkenning, genbewerking en het automatiseren van administratieve taken in de gezondheidszorg. Bedrijven als Medtronic lopen voorop in deze ontwikkelingen.

Rebecca Chesworth, sectorstrateeg bij State Street SPDR ETFs: “Wij geloven dat de AI-revolutie in de gezondheidszorg de komende jaren een dramatische impact zal hebben, maar dit is nog niet te zien in de prognoses voor de nabije toekomst. Wat in ons AI-onderzoek het meest in het oog springt, is de (tamelijk stille) revolutie in de ontdekking van medicijnen. Het versnellen van R&D ten opzichte van het huidige tien jaar durende proces om een nieuwe behandeling te vinden en op de markt te brengen levert enorme kostenvoordelen op voor farmaceutische bedrijven.”

Andere sectoren waarvan Chesworth verwacht dat AI een significante impact zal hebben zijn onder meer de financiële sector, industrie en informatietechnologie: “Hoewel de Technologiesector al is gekroond tot de belangrijkste AI-winnaar, is het de moeite waard om te blijven zitten. We verwachten dat we hier nog maar het begin van de volledige impact van AI hebben gezien.”