Handelsconflict VS-China voor Nederlandse technologische industrie vooral risico

Een verder escalerend handelsconflict tussen de VS en China is voor de Nederlandse technologische industrie vooral negatief, stelt ING Economisch Bureau. Een lichtpuntje is dat van de €38 miljard Chinese export van technologische producten naar de VS die de VS wil belasten, een klein deel verschuift naar andere landen. Voor Nederland geldt dat een relatief groot deel van deze producten (62% in waarde) ook in de Nederlandse export van technologische producten naar de VS te vinden is. Tegenover deze kans staat de schade die China en de VS elkaars industrieën met verdere heffingen berokkenen. Dit drukt de investeringen en daarmee de vraag naar machines. Juist hier is Nederland kwetsbaar. De export van Nederlandse machines naar de VS en China bedraagt meerdere miljarden en is voor sommige machines goed voor bijna 30% van de huidige export.

Sinds begin maart bestoken de VS en China elkaar met handelstarieven en dreigementen deze in te stellen. Op 4 april publiceerde de VS een lijst met 1.333 producten uit China die met 25% belast moeten worden. Hierop staan ruim 1.000 technologische producten.

Kans: Nederlandse producten worden voor Amerikanen goedkoper ten opzichte van Chinese

Als de Chinese technologische producten worden belast, worden deze voor Amerikanen duurder ten opzichte van onder meer Nederlandse producten. Deze exportstroom uit China naar de VS bedraagt € 38 miljard en een klein deel daarvan zal verschuiven naar bedrijven buiten China. Nederland exporteert in 759 van de 1.005 productgroepen. De belangrijkste zijn machines (vooral printers, voedingsmachines en verpakkingsmachines), medische technologie en (onderdelen voor) transportmiddelen.

Risico: Nederlandse technologische industrie vooral kwetsbaar als investeringen door Amerikaanse en Chinese industrie afnemen

Het belangrijkste negatieve effect loopt via de investeringen en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld ook de Chinese heffingen op Amerikaanse food & agri-producten relevant zijn. Nederland is een grote fabrikant van machines voor deze sector. De VS en China zijn de twee grootste economieën ter wereld, samen goed voor ruim 40% van de wereldeconomie. De productie van onder meer auto’s, auto-onderdelen, halfgeleiders en food & agri-producten zijn in beide landen immense industrietakken. China en de VS zijn in sommige gevallen zelfs goed voor bijna 30% van de export van Nederlandse machines. De vier productgroepen met relatief de hoogste export naar de Amerikaanse en China industrie exporteren gezamenlijk al ruim € 4,1 miljard in 2017. Een dalende vraag naar nieuwe machines, een belangrijk exportproduct voor Nederland, is dus een belangrijk risico mocht het handelsconflict zich uitbreiden.

Voor de volledige publicatie, klik hier

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.