Activa die momenteel het meeste potentieel hebben

Harald Berres, portefeuillebeheerder, ETHENEA Independent Investors S.A.

Obligaties of aandelen?

In de VS is de rente de voorbije 24 maanden sterk gestegen. Om die reden zijn de Amerikaanse bedrijfs- en overheidsobligaties flink in waarde gedaald. Omwille van de sterke economie en de commentaar van de Fed verwacht de markt een verdere stijging van de rente. In combinatie met de zeer lage krediet spreads kan deze verwachting opnieuw tot een verzwakking van de obligatiemarkt leiden.

In Europa is de situatie lichtjes anders. De Europese economische cyclus loopt achter op die van de VS en daarom is de rente er ook substantieel lager. De onderliggende trend van een stijgende rente als gevolg van een sterke economie zou echter dezelfde moeten zijn, zelfs als het niveau van de rente lager is. De kredietspreads in Europa zitten ook op een langjarig dieptepunt, wat een afspiegeling is van de gezonde economische omgeving. Wat kunnen we van een dergelijke markt verwachten? Het antwoord is blijkbaar dat de omgeving voor de obligatiemarkt moeilijk zal blijven.

Na de correctie van begin februari lijkt de aandelenmarkt nu redelijk aantrekkelijk. Gedurende voorbije 10 jaar hebben de Amerikaanse groeiaandelen de markt gedomineerd. Maar recent kwamen er veel signalen dat het sentiment aan het veranderen is. Wereldwijd worden politici zich ervan bewust dat sommige bedrijven te groot worden en hun dominante marktpositie misbruiken, zoals Facebook met het data-schandaal. De regulatoren houden deze ontwikkelingen nauw in de gaten. Er zouden problemen met de regelgeving kunnen opduiken. Samen met de hoge waardering van bepaalde individuele aandelen zou dit een gevaarlijke cocktail opleveren. Groeiaandelen liggen onder vuur en Europese aandelen brengen meer vertrouwen. In vergelijking met het lage rendement van de obligatiemarkt – zeker in Europa – lijken aandelen de betere belegging voor de toekomst. De Euro Stoxx 50 geeft een koers/winst (PE) ratio (2018) van 13,7 en een dividendrendement van 3,7%. Het winstrendement – momenteel 7,3% - is het evenbeeld van de PE-ratio. Zowel het winst- als het dividendrendement leveren beleggers een veel grotere beloning op dan het rendement van een obligatie. De kansen liggen duidelijk in het voordeel van aandelen.

Europese of Amerikaanse aandelen?

Gedurende de voorbije 10 jaar liep de ontwikkeling van de Amerikaanse economie voor op de Europese, hoewel de financiële crisis van 2008/2009 in de VS was ontstaan. In 2011/2012 werd de groeikloof nog groter, toen Europa geconfronteerd werd met de eurocrisis. Vooral in de Europese periferie vertraagde het groeiritme weer, gevolgd door een milde recessie. De tweede recessie in vijf jaar tijd en de daaropvolgende trage groei zetten een rem op de Europese aandelenindexen in vergelijking met de Amerikaanse. Onder leiding van de grote technologiewaarden deed de markt in de VS het beter dan de in Europa. De Amerikaanse economische cyclus is rijper dan de Europese en de waarderingen van Amerikaanse aandelen zijn dus hoger.

Recent zijn de groeiritmes van de twee economieën geharmoniseerd en zit Europa terug op een gelijke groeitrend als de VS. In 2017 zagen we een ander voorbeeld van een Amerikaanse outperformance – deze keer als gevolg van een zwakke Amerikaanse dollar in vergelijking met de euro. Maar in februari en maart 2018 ondergingen de wereldwijde aandelenmarkten aanzienlijke verkoopgolven. Dergelijke verkoopgolven weerspiegelen dikwijls een verandering in het beleggerssentiment. Veel Amerikaanse techgiganten zijn te dominant geworden, wat niet goed is voor de concurrentie en de regulatoren houden dit in de gaten. Het recente dataschandaal bij Facebook illustreert deze inbreuk. In de jaren negentig waren bedrijven zoals Microsoft , Intel en Cisco dominante marktspelers in hun domein met marktaandelen tot 80%. In de daaropvolgende jaren kregen de voormalige supersterren het moeilijk. Omwille van problemen met de regelgeving verloren ze marktaandeel en daalde de koers van hun aandelen. Microsoft deed er meer dan 15 jaar over om terug op zijn topkoers te geraken. Zelfs vandaag zijn Intel en Cisco mijlenver verwijderd van hun pieken van bijna 20 jaar geleden.

In termen van marktaandeel is de situatie vergelijkbaar met die van Facebook , Amazon en Alphabet vandaag, hoewel de waardering van deze aandelen lager ligt dan die van Microsoft , Cisco en Intel in de gouden jaren negentig. Kortom, outperformance blijft niet eeuwig duren. Naarmate het beleggerssentiment langzaam maar zeker beweegt in de richting van een meer waarde gedreven benadering, geloven we dat het tijd is om voorzichtiger te worden met beleggen in groeibedrijven. We zouden niet verrast zijn als de Europese markten de Amerikaanse zouden beginnen outperformen in de volgende maanden.