Geldmarktfondsen: klaar voor een rally van risicovolle activa in 2024 - Seema Shah, Chief Global Strategist bij Principal Asset Management

Geldmarktfondsen zijn de afgelopen tijd sterk in waarde gestegen, met beleggers die, zoals altijd in tijden van economische onzekerheid, naar veilige havens vluchten, al profiterend van hogere rendementen; geldmarktfondsen hebben daardoor nu een recordwaarde van $ 5,7 biljoen bereikt. Aangezien een economische terugval altijd snel komt en gaat, de macro-omstandigheden stabiliseren en de Federal Reserve mogelijk volgend jaar de rentetarieven zal verlagen, kan deze aanzienlijke hoeveelheid contant geld een flinke rally in risicovolle activa aanwakkeren. Hierdoor kunnen beleggers profiteren van een verbeterd marktsentiment en -vertrouwen.

Beleggingen in geldmarktfondsen zijn gestegen tot een recordbedrag van $5,7 biljoen, met beleggers die worden aangetrokken door hoge rendementen en zich gedeeltelijk willen indekken tegen de onzekere economische vooruitzichten in de VS. Dit kan een potentiële stimulans zijn voor risicovolle beleggingen, nu de focus op cash begint te verschuiven.

Economische omstandigheden hebben de afgelopen jaren een perfect speelveld gecreëerd voor geldmarktfondsen (Money Market Funds, MMF’s). In 2020 leidde de COVID-uitbraak, de lockdowns en de daaruit voortvloeiende bezorgdheid over de Amerikaanse economie tot een piek in geldstromen naar veilige havens. De interesse van beleggers in geldmarktfondsen bleef overeind toen de daaropvolgende stijging van de inflatie en de agressieve reactie van de Federal Reserve de rendementen sterk deed stijgen. Daarnaast was er eerder dit jaar een escalatie in de instroom van geldmarktfondsen toen de regionale bankencrisis beleggers wederom weghield van risicovolle activa.

Onder invloed van het ‘langer hoger’-renteverhaal en de aanhoudende onzekerheid over de economische vooruitzichten, hield de instroom de afgelopen maanden aan, zelfs nu de bezorgdheid over de banksector is afgenomen.

In 2024 zouden veel van de zorgen en vragen van de afgelopen jaren eindelijk moeten worden weggenomen. De langverwachte economische terugval zou moeten komen en gaan zonder al te veel schade aan te richten, en de inflatie zou moeten blijven afnemen. Het belangrijkste is dat de Fed waarschijnlijk de deur op een kier zet voor renteverlagingen, wat de aantrekkelijkheid van cash zal doen verminderen. Beleggers, wees er klaar voor: verbeterde economische omstandigheden zouden een piek in het sentiment moeten veroorzaken - en er is een enorme berg geld van $ 5,7 biljoen om de resulterende rally in risicoactiva te voeden.