DWS: Wereldhandel neemt toe na aantreden Donald Trump

Donald Trump levert regelmatig kritiek op de wereldhandel, maar sinds zijn aantreden als president van de Verenigde Staten heeft de wereldhandel juist aan momentum gewonnen, stelt vermogensbeheerder DWS in zijn ‘Chart of the Week’.

The Economist(1 vatte recent samen hoe de president handelsbesprekingen aanpakt: eerst dreigen, dan tot een overeenkomst komen en vervolgens verklaren dat je gewonnen hebt. We lijken nu in fase één te zitten.

DWS denkt niet dat die dreigementen de wereldeconomie zullen laten ontsporen. “Een aantal van de belangrijkste handelspartners van de VS hebben aangegeven dat ze concessies willen doen”, stelt Elke Speidel-Walz, hoofdeconoom voor opkomende markten bij DWS. “Uiteindelijk zal dat tot nieuwe handelsovereenkomsten leiden.”

Er is tegelijkertijd wel een groot risico op meer spanningen, geeft DWS toe. Die kunnen een negatieve impact hebben op financiële markten en zelfs op de wereldwijde groei. De negatieve effecten op de langere termijn zijn ook evident: het opbouwen van afspraken en regelgeving voor de wereldwijde handel heeft tientallen jaren gekost. Maar het vertrouwen in deze afspraken is via Twitter heel snel afgebroken.

analist.be Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.be

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.