Columbia Threadneedle: Kans dat de goudprijs in 2024 daalt is klein

Historisch gezien betekenen hogere rentes doorgaans lagere goudprijzen, maar in 2023 (net als in 2022) was dat niet het geval. Volgens Steven Bell, hoofdeconoom bij Columbia Threadneedle Investments, komt dat omdat centrale banken en rijke vrienden van president Poetin het edelmetaal massaal inkochten. In zijn outlook voor dit jaar, legt hij uit wat dit betekent voor de goudprijs in 2024.

Onderstaande grafiek toont de nauwe relatie tussen goudprijzen en rentetarieven aan, maar die relatie verbrak toen Rusland Oekraïne binnenviel, zegt Bell. “Zelfs toen de reële rendementen op Amerikaanse TIPS (Treasury Inflation Protected Securities) stegen, gaf de goudprijs geen krimp. De VS en de EU hebben 350 miljard dollar aan reserves van de Russische centrale bank bevroren. De verrassend sterke goudprijs is waarschijnlijk het gevolg van de kapitaalvlucht naar goud door centrale banken en vermogende individuen met een link naar de politiek die vrezen dat hen in de toekomst hetzelfde lot wacht.”

Goudprijs historie

Centrale banken de afgelopen twee jaar goud in recordhoeveelheden ingekocht. Het gaat om 1000 ton in 2022 en volgens de meest recente cijfers hield dit tempo in 2023 aan. Turkije spant met 542 ton de kroon, maar ook China, India, Singapore, Egypte, Irak en de Golfstaten zijn volgens Bell opmerkelijke kopers. “Natuurlijk kunnen deze centrale banken andere motieven hebben om meer goud te kopen. Maar overwegingen van veiligheid moeten voor velen een thema zijn geweest. En deze cijfers zijn exclusief aankopen door niet centrale banken.”

Wat betekent dit voor de toekomst Bell: “De rente gaat omlaag, dus dat zou de goudprijs moeten ondersteunen. Ook het kapitaalvlucht en veiligheidsmotief blijft belangrijk. Daarnaast zijn de gesanctioneerde tegoeden niet in beslag genomen; westerse regeringen willen dat ze worden gebruikt voor de wederopbouw van Oekraïne wanneer de oorlog voorbij is. Tijdens vredesonderhandelingen zal de wijze waarop die tegoeden worden ingezet en wie de uitgaven controleert, een belangrijk thema zijn. Tijdens die discussies zal de kwetsbaarheid van traditionele financiële activa wel duidelijk worden.”

Volgens Bell zijn er andere manieren om tegoeden te beschermen tegen bevriezing, maar die hebben hun betrouwbaarheid nog niet bewezen. “Bitcoin bijvoorbeeld, maar ik verwacht niet dat de cryptomunt goud op korte termijn zal vervangen.”