Duitsland: geen teken van herstel in de verwerkende industrie

Door Julien-Pierre Nouen, directeur economische studies en gemengd beheer bij Lazard Frères Gestion

Julien pierre nouen
Julien-Pierre Nouen
De Duitse fabrieksorders, die in december nog gestimuleerd werden door eenmalige factoren van o.a. de luchtvaartsector, zijn in januari sterk gedaald. De maandelijkse daling van 11,3% in januari stond in schril contrast met de stijging van 12% in december. Op jaarbasis daalden de orders met 6,0%.

Een vergelijkbaar beeld komt naar voren uit de gegevens waarin volatiele posten zijn weggelaten. Met name de orders voor kapitaalgoederen wijzen neerwaarts. De orders voor consumptiegoederen zijn de afgelopen twee maanden met 8% gedaald, nadat ze eerder goed stand hadden gehouden.

Een geografische uitsplitsing van de gegevens exclusief volatiele posten laat een zwakte zien in binnenlandse orders en in buitenlandse orders van buiten de eurozone. Tegen de trend in blijken de orders uit de eurozone veerkrachtiger.

Hoewel een uitsplitsing van orders van buiten de eurozone niet beschikbaar is, kan een parallel worden getrokken met de duidelijke daling van de exportvolumes naar China, na de opleving in 2020.

De component nieuwe orders van de PMI-index voor de verwerkende industrie, die van 32,6 in augustus was opgeklommen tot 44,3 in januari, daalde in februari weer tot 40,7. Ook de indicatoren van de Europese Commissie laten een daling zien. Aangezien de indicatoren van de Europese Commissie ook wijzen op een aanhoudende zwakte, lijkt een herstel van de Duitse verwerkende industrie nog ver weg

German economy