Door Peter Garnry, Hoofd Saxo Strats
-
De oorlog in Oekraïne en de oplopende spanningen tussen de VS/Europa en China creëren een nieuw economisch landschap met veel onzekerheid en inflatie.
- Beleggers moeten overwegen hun portefeuilles te diversifiëren met portefeuillecomponenten zoals AI, defensie, cyberbeveiliging en duurzame energie, evenals goud, grondstoffen en tegen inflatie beschermde obligaties.
- Traditionele 60/40 aandelen/obligatieportefeuilles zijn misschien niet geschikt voor het huidige economische klimaat.
Het verschil tussen risico en onzekerheid klinkt misschien subtiel, maar dat is het niet. Risico heeft te maken met dingen die we kunnen kwantificeren op basis van een redelijke steekproefgrootte van gegevens, terwijl onzekerheid betrekking heeft op dingen die niet kunnen worden gekwantificeerd. Geopolitieke gebeurtenissen gaan inherent over onzekerheid en hebben een breed scala aan onbekende uitkomsten.
Het beeld dat naar voren komt uit alles wat er is gebeurd sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen, is dat van een oorlogseconomie, vooral voor Europa, met als natuurlijk gevolg een uitbreiding van de overheidsuitgaven en waarschijnlijk een aanhoudende inflatie. Het handelsbeleid maakt deel uit van een veranderend geopolitiek landschap. De groeiende wrijving tussen Europa/VS en China is ook een bron van onzekerheid en inflatie. China's intense exportgedreven economie betekent dat China een beleid voert dat niet strookt met de nationale veiligheid in Europa en de VS. Het is voorspelbaar dat tarieven en industriebeleid in de loop van de tijd aan belang zullen winnen.
China's intensieve exportgedreven economie betekent ook dat het gevoelig is voor wisselkoersniveaus ten opzichte van concurrenten en hier is de JPY duidelijk een belangrijk risico, zoals Charu Chanana, ons hoofd wisselkoersstrategie, uitlegt in haar notitie Chinese Yuan's Double Whammy - Dollar Strength and Yen Weakness. Misschien naderen we een grote reset in de valutamarkten. Zuid-Koreaanse beleidsmakers hebben duidelijk gemaakt dat buitensporige eenzijdige valutabewegingen niet worden getolereerd.
In het verleden was activaspreiding eenvoudig vanwege 40 jaar dalende obligatierentes, een vrij stabiel geopolitiek landschap, positieve demografische ontwikkelingen, geen klimaatrampen en lage inflatie. In de toekomst zal de slimme belegger rekening moeten houden met de veranderende wereld. Zou de belegger niet gewoon voor 100% in aandelen kunnen beleggen en erop kunnen wedden dat de geschiedenis zich herhaalt? Gezien het opkomende beeld van veel structurele breuken in onze wereldeconomie door de hierboven beschreven factoren, zou het te naïef zijn om gewoon te doen wat sinds het begin van de jaren tachtig heeft gewerkt.
Dit zijn enkele van de componenten die beleggers moeten overwegen in hun portefeuille om deze te beschermen tegen een breed scala aan uitkomsten in het tijdperk van de oorlogseconomie en ernstig negatieve demografische trends. In essentie wijken de onderstaande suggesties af van de traditionele 60/40 portefeuille (60% in aandelen en 40% in langlopende obligaties). We geven geen portefeuillegewichten aan elke categorie omdat elke belegger anders is.
- Aandelen-thema's: halfgeleiders/AI omdat deze technologie een bepalende factor zal zijn voor de macht in de toekomst, defensie omdat Europa een aanzienlijk tekort heeft aan militaire capaciteiten en er nieuwe technologieën nodig zijn om dronezwermen aan te pakken (lees onze aandelennotitie over dit onderwerp), cyberveiligheid omdat dit het nieuwe belangrijke operationele systeem is voor elke overheid en elk bedrijf, en hernieuwbare energie omdat er vanuit het oogpunt van nationale veiligheid minder risico is omdat er geen brandstofbron is en de energieactiva gedecentraliseerd kunnen worden verspreid, wat van nature risicoverlagend is.
- Aandelensectoren: in onze kwartaalvooruitzichten stellen we dat de vier strategisch meest aantrekkelijke sectoren op dit moment (voor de lange termijn) gezondheidszorg, technologie, financiële sector en energie zijn. Met de informatie die we nu hebben, is de kans het grootst dat deze sectoren de komende 10 jaar een sterk reëel rendement zullen opleveren.
- Goud: goud is van oudsher een goede risicospreidende component in tijden van oorlog en inflatie. De recente geopolitieke periode heeft dat nogmaals bewezen.
Grondstoffen: alle ernstigste inflatieschokken in de geschiedenis gingen gepaard met snel stijgende grondstoffen. Een allocatie naar grondstoffen is dus zinvol voor de oorlogseconomie en als afdekking tegen inflatieschokken. De groene transformatie zou ook kunnen leiden tot aanhoudende trends in belangrijke grondstoffen zoals koper.
- Kortlopende en tegen inflatie beschermde obligaties: nu de inflatie hoger is dan geschat, zijn tegen inflatie beschermde obligaties het overwegen waard, omdat het kapitaal van deze obligaties wordt verhoogd in lijn met de officiële CPI-index. Kortlopende obligaties creëren optionaliteit en werken in feite als contanten omdat de kortlopende obligaties weinig looptijd hebben en dus minder risicovol zijn bij grote inflatieonzekerheid.