AXA IM: Protectionistische dreiging VS biedt kansen wereldhandel

Door de V.S. geïnitieerde mogelijke protectionistische handelsmaatregelen zorgen voor bezorgdheid over het uitbreken van een wereldwijde handelsoorlog. We zien dat de V.S. geleidelijk de pijlen enkel en alleen richt op China. De Amerikaanse heffingen op de invoer van staal en aluminium worden geleidelijk beperkt en gelden voor een steeds kleiner wordende groep landen. Een ‘uitzondering’ wordt gemaakt voor Chinese industrieën, die te maken kregen met $46 miljard aan invoerheffingen. Dit in reactie op vermeend misbruik van intellectuele eigendomsrechten.

Dat we van een wereldwijd fenomeen naar een specifiek op China gericht vraagstuk zijn gegaan is al goed nieuws, zegt Laurent Clavel van AXA Investment Managers in zijn Global Macro Monthly. Maar beter nog, in plaats van de vrije handel in goederen te schaden (en de positieve impact op de groei van 20 jaar globalisering terug te draaien), lijkt de dreiging van invoerheffingen te leiden tot concessies op andere gebieden van handel, bijvoorbeeld dienstverlening. Zuid-Korea heeft al aangekondigd wijzigingen door te voeren in het handelspact met de VS (KORUS), terwijl China zich heeft gecommitteerd aan verbetering van de bescherming van intellectueel eigendom en een snellere liberalisering.

Door de agressieve houding van de VS dreigt een mogelijke escalatie van protectionisme naar een handelsoorlog. Wij geloven nog steeds dat het beleid deel uitmaakt van de onderhandelingstactiek van de Amerikaanse president Donald Trump en dat beide partijen in de onderhandelingen tot een gezamenlijke oplossing komen.