Scandinavische aandelen: Zweedse renteverlaging geeft positief signaal

Door Thomas Brenier, Head of Equity bij Lazard Frères Gestion

Thomas brenier
Thomas Brenier
Op 8 mei verlaagde de Zweedse centrale bank haar beleidsrente met 25 basispunten van 4,00% naar 3,75%. Hiermee liep de Sveriges Riksbank vooruit op de ECB, die de rente naar verwachting met 25 basispunten zal verlagen tijdens de vergadering op 6 juni.

Elders in Europa verlaagde de Zwitserse nationale bank haar beleidsrente op 21 maart met 25 basispunten en verschillende centrale banken in Centraal-Europa (Tsjechië, Polen, Hongarije) versoepelen sinds eind 2023 het monetaire beleid na de torenhoge inflatie in 2022.

De Riksbank was al een voorbode van de ECB in 2022, toen de inflatie de centrale banken ertoe aanzette om hun rentetarieven geleidelijk te verhogen. Op dat moment trad Zweden in het voetspoor van de Noorse centrale bank, die de rente in 2021 begon te verhogen. De verkrapping was in 2022 en 2023 een rem op de Scandinavische aandelenmarkten en maakte veel van de outperformance van 2020 en 2021 ongedaan.

We zijn nu op weg naar het tegenovergestelde scenario, waarbij Stockholm vastbesloten is om het monetaire beleid te versoepelen en de rest van Europa zich waarschijnlijk op een geleidelijk pad naar lagere rentetarieven bevindt. Voor de vele groeiaandelen die op Scandinavische beurzen genoteerd staan, zijn de prestaties in hoge mate blootgesteld aan veranderingen in de rentetarieven. Bovendien betekent het overwicht van hypotheken met een variabele rente in Scandinavië dat de rentedaling de druk op de consumentenbestedingen snel zou moeten verlichten en de regionale groei zou moeten stimuleren.

Riksbank policy rate