Invesco: Periode van economische groei VS kan zomaar nog een jaar aanhouden

De Amerikaanse economie bevindt zich in een zeer krachtige periode van groei, die zomaar nog een jaar kan aanhouden. Dat stelt Kristina Hooper, Chief Strategist bij vermogensbeheerder Invesco .

De huidige periode van economische expansie in de VS duurt nu al 106 maanden. Hiermee is het de op een na langste periode van expansie in de afgelopen 100 jaar. Gemiddeld duurt een Amerikaanse periode van hoogconjunctuur 58 maanden. In Japan duurt de groeiperiode nog ‘maar’ 65 maanden, de eurozone volgt met 60 maanden. Zowel Japan als de eurozone kennen nog steeds een zeer ruim monetair beleid.

Volgens Hooper is een aantal redenen voor aan te voeren voor de lengte van de Amerikaanse groeiperiode. Tot een aantal jaar geleden was de groei (en dan met name de banengroei) relatief laag vergeleken met het herstel na eerdere crises. Recent kreeg de Amerikaanse economie een extra impuls door belastinghervormingen. Daarnaast is ook de Fed behoorlijk soepel geweest en reageerden beleggers opgelucht op het banencijfer van april. De Amerikaanse economie lijkt als een locomotief rustig verder te tuffen.

Hoewel de Amerikaanse loonstijging afgelopen maand niet robuust was, wijzen andere factoren (zoals de index voor persoonlijke consumptieve bestedingen) op een stijgende inflatie. Dit verhoogt de kans dat de Fed dit jaar niet drie keer, maar vier keer de rente gaat verhogen. Beleggers moeten echter niet alleen letten op het aantal renteverhogingen; de Fed kan ook haar balans sneller verkleinen.

Hooper benadrukt dat door wereldwijde economische groeiverschillen, diversificatie voor beleggers nog belangrijker geworden is. Ze maakt zich zorgen dat de term ‘gesynchroniseerde wereldwijde groei’ beleggers laat denken dat de groei in alle landen doorzet, in plaats van in enkele. Door te spreiden over verschillende economieën, met verschillende groeipercentages op verschillende punten in de economische cyclus, kunnen beleggers zich beter beschermen tegen neerwaartse risico's.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.