Stijgend rendement van Amerikaanse staatsobligaties en het einde van QE in Europa

Yves Longchamp, Head of Research en voorzitter van het beleggingscomité van ETHENEA Independent Investors

Yveslongchamp
Yves Longchamp

In de VS zet de verwachte verandering van de groeidrijvers zich voort. De privéconsumptie vertraagt, terwijl de investeringen stijgen. Aangezien de jobmarkt robuust blijft en de looninflatie toeneemt, verwachten we dat de consumptie het goed doet en de investeringen in de volgende kwartalen verder versterken. Het wereldwijde industriële herstel is nog steeds gaande en de Trump-stimulus verspreidt zich over de economie. Daarom verwachten we dat de rente zal blijven stijgen en raden we aan om het renterisico te beperken. In april overtrof de 10-jarige overheidsrente de grens van 3%. Gezien de vitaliteit van de Amerikaanse economie verwachten we dat deze rente verder zal toenemen.

In de eurozone geven de voorlopende indicatoren aan dat de groei eerder dit jaar een piek bereikte. Nochtans blijven de vooruitzichten goed en moeten we ons later op het jaar voorbereiden op het einde van de Europese QE. Hoewel een renteverhoging pas tegen volgend jaar wordt verwacht, is het gepast om ook in Europa het renterisico te verminderen. Het rendement van obligaties uit de Europese periferie blijft weliswaar aantrekkelijk, maar we vermoeden dat de rentevoeten binnen de eurozone verder zullen convergeren. Het economische plaatje blijft duidelijk aandelen ondersteunen. De combinatie van een stijgende rente, een piekende groei, optimistische verwachtingen en hoge waarderingen doet ons echter geloven dat enige voorzichtigheid momenteel nodig is.

Bedrijfsobligaties hebben het de voorbije jaren goed gedaan. We geloven dat het nu tijd wordt om de kwaliteit van de obligatieportefeuille te verbeteren en op emittenten van hoge kwaliteit te richten ondanks een mogelijk lager rendement. Dat komt omdat betere emittenten minder gevoelig zijn aan een verbreding van de spreads als de risico’s oplopen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.