Invesco: hogere olieprijzen raken aandelen vooral indirect

De sterk gestegen olieprijs heeft een directe invloed op aandelen in sectoren als energie en transport. De mogelijke indirecte gevolgen van hogere olieprijzen zijn echter veel groter, waarschuwt Kristina Hooper, Chief Global Market Strategist bij vermogensbeheerder Invesco . Beleggers moeten volgens haar rekening houden met een hogere volatiliteit.

De directe relatie tussen olieprijzen en de wereldwijde aandelenmarkten is aan verandering onderhevig, blikt Hooper terug: duurdere olie ging de afgelopen drie decennia samen met zowel hogere, lagere als stabiele koersen. Maar de prijsstijging kan wel andere ontwikkelingen in gang zetten die negatief uitpakken, aldus de strateeg.

Zo kan de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de korte rente agressiever verhogen. Weliswaar concentreert de Fed zich op de ontwikkeling van de kerninflatie (waarin energieprijzen niet zijn meegenomen), maar hogere olieprijzen sijpelen uiteindelijk ook door in dit cijfer. Een snellere renteverhoging is in principe slecht voor de aandelenmarkten.

Een hogere inflatie zal ook leiden tot een verder oplopende lange rente. Beleggers willen dan immers een hogere vergoeding op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar (de ‘benchmark’), zeker zolang de stijgende olieprijzen samengaan met een solide wereldwijde groei. Dat kan volgens Hooper leiden tot een (negatieve) herwaardering van aandelen. Ze verwijst in dit kader naar het IMF, dat in januari waarschuwde dat hoge koers/winstverwachtingen in combinatie met lage rentes de mogelijkheid van een correctie op de financiële markten vergroten. Hooper: ‘We hebben dit de afgelopen maanden meerdere malen gezien: koersdalingen op de aandelenmarkten nadat de tienjaarsrente door een grens ging.’

Het opzeggen van de Iran-deal door de VS en de crisis in Venezuela zijn de belangrijkste oorzaken van de duurdere olie, stelt de Invesco -strateeg. Ze denkt overigens dat een hogere productie in de VS de tekorten deels kan opvangen – maar dat zal wel met vertraging zijn. ‘In dit klimaat moeten beleggers rekening houden met een hogere volatiliteit van aandelen.’

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.