Vermogensbeheerder DWS heeft de koersdoelen voor de meeste aandelenmarkten verhoogd, vooral omdat men verwacht dat de bedrijfswinsten de komende twaalf maanden met 5 tot 10 procent zullen stijgen. Of deze voorspelling ook echt uitkomt hangt vooral af van de ontwikkelingen in de Verenigde Staten en de geopolitieke situatie, stelt beleggingsstrateeg Björn Jesch van DWS, die het beleggen in aandelen momenteel “behoorlijk lastig” noemt.
“Ons basisscenario voorziet in een zachte landing van de Amerikaanse economie en dat de economie in de VS na die landing weer geleidelijk sneller zal gaan groeien”, aldus Jesch. Er zijn wel drie vereisten om deze positieve vooruitblik waarheid te laten worden, aldus de chief investment officer. “Het consumentenvertrouwen moet verbeteren na de presidentsverkiezingen, de renteverlagingen van de Federal Reserve moeten niet voor inflatievrees gaan zorgen en bedrijven die momenteel grote bedragen investeren in kunstmatige intelligentie moeten geen grote tegenslagen te verwerken krijgen en bedrijfsmodellen met hogere marges ontwikkelen.”
De grootste risicofactor, die tegelijkertijd het lastigste is om te voorspellen, zijn de geopolitieke factoren, met name de explosieve situatie in het Midden-Oosten. Jesch is sceptisch over de ontwikkelingen in China en ziet het land niet langer als de groeimotor van de wereldeconomie. Ondanks de recente stimuleringsmaatregelen van Peking blijft het land kampen met problemen in de vastgoedsector en een zwakke binnenlandse vraag en het exporteert nu zijn overschot aan productiecapaciteit naar Europa en de VS.
Ondanks de positieve blik op de aandelenmarkten, vindt Jesch beleggen in aandelen momenteel dus wel "behoorlijk lastig”. “De waarderingen in groeiaandelen zijn nu vaak flink opgerekt en waarde-aandelen worden geraakt door de zwakke economische groei. Ik denk dat een combinatie van deze twee momenteel de beste strategie is voor een goed gediversifieerde portefeuille”.