Zonnige vooruitzichten voor Europese aandelenmarkten

Door Martin Currie (een filiaal van Legg Mason )

De vooruitzichten op lange termijn voor Europa blijven zonnig en er is een positief momentum in de aandelenmarkten. Maar de beleggers blijven voorzichtig. De periode zonder inflatie en extreem monetair beleid komt tot een einde en de markt moet de nodige aanpassingen nog maken. Volgens ons zal dit in de volgende twee kwartalen gebeuren. Men moet geduldig blijven tot er duidelijkheid is over de economische cyclus en de inflatie. Bijvoorbeeld door de netto blootstelling te verminderen en opportuniteiten om te shorten in het oog te houden naarmate de cyclus zich volledig ontwikkelt.

Terwijl de markten stegen, zijn de indexen van aankoopdirecteurs (PMI) onlangs verzwakt, is de inflatie weer gestegen en zijn de Amerikaanse overheidsobligaties gestegen – op bepaalde ogenblikken hebben ze de 3% grens doorbroken. Wat de inflatie betreft, hebben bepaalde bedrijven hun prijzen verhoogd ter compensatie van stijgende grondstofkosten, zoals staal, kunststoffen en transport. Wat de industriële bedrijven betreft, vreest men dat de resultaten van het tweede kwartaal kunnen wijzen op een vertragende groei en hogere kosten, wat leidt tot een samendrukken van de marges.

Bovendien is er een bijkomende seizoenrisico, omdat mei, juni en augustus traditioneel negatieve maanden zijn voor de markt. Maar al bij al blijven de vooruitzichten op lange termijn voor Europa zonnig. De kortetermijnzorgen daargelaten geloven we dat het economische momentum dat zich over de laatste twee jaren opgebouwd heeft, zal blijven voortduren.