Een goede groeistrategie van de EU zou een protectionistische Amerikaanse regering beter aankunnen dan vergeldingsmaatregelen. “Groene groei” - bijvoorbeeld via elektrificatie - zou in het economische belang van de EU zijn, gezien de omvang van de inkomensoverdrachten naar de rest van de wereld die de invoer van fossiele brandstoffen door Europa met zich meebrengt, zegt Gilles Moëc, AXA Group Chief Economist en Head of AXA IM Research.
De benoeming van Scott Bessent - over het algemeen gezien als een pragmaticus - op het ministerie van Financiën, na de meer radicale Howard Lutnick op het ministerie van Handel, suggereert dat Donald Trump misschien geen harde keuze heeft gemaakt over hoe ver hij de druk op tarieven wil opvoeren. We onderzoeken de recente opmerkingen van Bessent. Net als veel Amerikaanse economen - waaronder ook mainstream economen - is zijn grootste twistpunt met Europa het gebrek aan vraag daar, waardoor het vermogen om een wederzijds voordelige handelsrelatie op te bouwen wordt beperkt. Het ontwikkelen van een goede groeistrategie in de EU zou Europa niet noodzakelijkerwijs volledig beschermen tegen de protectionistische verleidingen van de VS, maar het zou in de toekomst wel een vruchtbaardere strategie kunnen zijn dan alleen maar vergeldingsmaatregelen te nemen, ook al zijn die zorgvuldig gericht. Empirisch bewijs verzameld in de VS ten tijde van de eerste handelsoorlog met China suggereert dat zelfs wanneer de economische verliezen van de Chinese vergelding plaatselijk tastbaar waren, dit de politieke dynamiek ten gunste van protectionistisch beleid niet veranderde.
De energietransitie zou een belangrijk gebied kunnen zijn voor een dergelijke groeistrategie van de EU. Dit klinkt misschien verrassend gezien de huidige somberheid over het tegengaan van klimaatverandering. Maar we denken dat het de moeite waard is om te herhalen dat decarbonisatie in het economische belang van Europa is als je kijkt naar de enorme inkomensoverdrachten naar de rest van de wereld door de netto import van fossiele brandstoffen - met name naar de VS - en de langetermijnkosten voor investeringen van de volatiliteit die deze met zich meebrengen. Verdere vooruitgang op het gebied van elektrificatie zou de rekening van Europa voor fossiele brandstoffen omlaag brengen. Dit zou gepaard gaan met een enorme investeringsinspanning, maar in plaats van dit puur als een kostenpost te zien, moeten we deze afwegen tegen de tastbare economische voordelen.
De politiek in Frankrijk en Duitsland is op dit moment niet bevorderlijk voor het soort institutionele omwenteling die nodig is. In de tussentijd blijft de ECB cruciaal voor de Europese vooruitzichten. We bekijken de laatste gegevens, die opnieuw oproepen tot een snelle opheffing van de beleidsrestricties