Na de overwinning van Trump zijn alle ogen gericht op inflatie

Een veerkrachtige Amerikaanse economie, de anticipatie op en uiteindelijke overwinning van Donald Trump en zijn recente benoemingen, samen met risico's rond inflatie, hebben de afgelopen maanden de nominale en reële rendementen opgedreven.

Maar Amerikaanse aandelen en de dollar stegen door de overtuiging dat de Amerikaanse economie zou profiteren van het beleid van Trump, ten koste van de rest van de wereld. Amundi is het ermee eens dat het Amerikaanse beleid zal doorwerken in Europese activa en opkomende markten, maar de werkelijke impact hangt af van specifieke maatregelen en tegenmaatregelen.

De volgende factoren zullen belangrijke marktfactoren zijn:

  • De fiscale impact van het Amerikaanse beleid (belastingverlagingen, deregulering, enz.) op de consumptie is niet duidelijk. Er zijn aanwijzingen dat dit op de korte termijn 2025 positief zal zijn voor de groei, maar dat het in 2026 op de groei zal drukken.
  • De Fed zoekt een balans in haar poging om het laatste deel van de inflatie uit te bannen. Beleidsmaatregelen rond immigratiecontrole (en vervolgens loondruk) en importtarieven kunnen opwaartse risico's voor de inflatie creëren.
  • Het zal moeilijk worden om een evenwicht te vinden tussen de EU-regels voor fiscaal bestuur en de noodzaak om de productiviteit, het concurrentievermogen en defensie te verbeteren. Daarom wordt het begrotingsbeleid in landen als Duitsland, Frankrijk en Italië belangrijker.
  • China beseft dat onderhandelen met Trump moeilijk is. Mogelijke reacties zijn een fiscale impuls, exportcontroles van kritieke mineralen en een devaluatie van de CNY.