MFS' Swanson ziet omslagpunt financiële markten in 2018

De vooruitzichten voor de aandelenbeurzen zijn zeer goed voor de komende periode, stelt James Swanson, strateeg bij de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS in zijn Strategist’s Corner ‘As good as it gets?’. Maar het omslagpunt komt eraan.

“De bedrijfswinsten in de Verenigde Staten en in iets mindere mater in Europa, zullen aan de verwachtingen voldoen of deze zelfs overtreffen. De aandelenmarkt zal hier goed op reageren, al lijkt er al veel ingeprijsd en zien we hoge marktwaarderingen.” Op de korte termijn gaat zijn voorkeur net iets meer uit naar Amerikaanse aandelen vanwege de sterke positie van technologie-ondernemingen in de VS.

Swanson heeft echter zorgen voor de middellange en langere termijn. “Wij leven in zeer welvarende tijden met lage werkeloosheid en inflatie. Het totale rendement van de S&P 500 index was gemiddeld 17,5% per jaar sinds de markt op het laagste punt stond in maart 2009. De kans is groot dat deze trend niet zal doorgaan na 2018. De aandelenkoersen staan hoog en high-yield spreads zijn krap. Hierdoor is er weinig marge voor fouten als het financiële tij omslaat halverwege dit jaar, iets waarvan ik verwacht dat het zal gebeuren.”