Northern Trust: Tijd voor Amerikaanse smallcaps

Amerikaanse smallcap-aandelen leverden beleggers de afgelopen drie maanden 600 basispunten meer op dan largecaps. Dit zal volgens vermogensbeheerder Northern Trust Asset Management voorlopig niet veranderen.

Een stijgende rente, het terughalen van overzees geparkeerd geld en een stabiele binnenlandse vraag spelen hierin een hoofdrol. Michael Hunstad, hoofd kwantitatieve strategieën bij Northern Trust , wijst erop dat de combinatie van een sterke Amerikaanse groei en een verkrappend beleid van de Federal Reserve (het stelsel van Amerikaanse centrale banken) historisch gezien leidt tot een ‘outperformance’ van smallcaps.

Hunstad denkt niet dat het om een tijdelijke outperformance gaat, maar om een serieuze heropleving. ‘De size premium is springlevend. Dit is het moment voor beleggers om opnieuw hun blootstelling aan smallcaps te heroverwegen.’ Een aantal meer structurele factoren speelt daarin een hoofdrol.

Kleine banken en financiële instellingen profiteren meer van de stijgende rente dan grote financiële instellingen, omdat kredietverlening een groter deel uitmaakt van de totale inkomsten van deze bankbedrijven. Daarnaast verlenen kleine instellingen dikwijls krediet met een relatief korte looptijd, waardoor ze eerder kunnen profiteren van de huidige stijgende marktrente.

Door de tijdelijke belastingverlagingen in VS halen largecaps veel overzees geld terug naar hun thuismarkt. Deze miljarden dollars hebben onder meer geleid tot een ‘koopgolf’ met kleinere bedrijven als prooi. Vooral biotechbedrijven en ondernemingen in de gezondheidszorg zijn volgens Hunstad zeer gewild, hetgeen de prijs van deze smallcaps heeft opgedreven.

Kleinere bedrijven richten zich vooral op de binnenlandse markt, aldus Hunstad. Dat maakt ze minder gevoelig voor handelsoorlogen, fluctuaties in de dollar en een matige groei buiten de VS – allemaal zaken waar Amerikaanse largecaps wel last van hebben.