Onder Toezicht

Door Gilles Moëc, AXA Group Chief Economist en Head of AXA IM Research

- De kerninflatie in de VS trekt weer aan en de consumenten merken dat - zelfs de Republikeinen.
- Dit zou het enthousiasme voor een handelsoorlog moeten temperen, maar voorlopig lijkt het Witte Huis “dubbel te gaan”.
- We kijken naar de mogelijke uitkomsten van de Duitse verkiezingen, met de nadruk op de gevolgen voor Europa

De kerninflatie in de VS steeg in januari boven verwachting. Er kan wat seizoensinvloeden in het spel zijn, maar de onderliggende prijsdruk in de VS is sinds het einde van de zomer aan het opveren. Consumenten merken het: de opwaartse verschuiving in de inflatieverwachtingen van huishoudens in de enquête van de Universiteit van Michigan is opvallend. Politieke voorkeuren spelen een grote rol in hoe Amerikaanse consumenten de economie zien, maar we vinden het interessant dat het vertrouwen vandaag lager is dan aan het begin van de eerste ambtstermijn van D. Trump, zelfs onder Republikeinen. Dit zou erop kunnen wijzen dat, ook al blijven de politieke peilingen gunstig voor de president, de nieuwe regering al “onder toezicht” staat. Hoewel dit zou moeten oproepen tot meer voorzichtigheid op het gebied van tarieven, lijkt het Witte Huis te verdubbelen, met dit idee van “wederzijdse tarieven”. We merken echter op dat het ministerie van Handel 6 maanden de tijd heeft om een dergelijk beleid te evalueren. Dit biedt enige ruimte voor de-escalatie, ook al weegt de onzekerheid alleen waarschijnlijk al op de beslissingen van bedrijven.

We maken de balans op van de bijkomende bedreigingen voor de globalisering. De “clubificatie” van de wereldeconomie in clusters van landen die dezelfde waarden of veiligheidsproblemen delen, met een paar “connectoren” die deze clubs met elkaar verbinden, leek een afgezwakte maar nog steeds werkbare versie van de “economische wereldorde”. Maar zelfs deze clubs blijken nu onstabiel te zijn en verbindingslanden kunnen lijden onder strengere oorsprongsregels. Het is echter mogelijk dat er een hybride model ontstaat, waarbij een losse alliantie van landen die zich nog steeds aan de oude multilaterale regels houden, naast de rivaliserende blokken bestaat.

Blanchard en Pisani-Ferry roepen de EU op om het voortouw te nemen in deze alliantie. Maar eerst moet de EU haar interne soliditeit bewijzen. De verkiezingen in Duitsland op 23 februari worden een belangrijke test. De uitkomst blijft onzeker en we geven enkele illustratieve scenario's. We blijven betwijfelen of Berlijn bereid zal zijn om de EU na de verkiezingen naar een diepere staat van integratie te leiden, terwijl coalitieonderhandelingen waarschijnlijk een tijdelijk politiek vacuüm zullen creëren op een moment dat Europa voorlopig is uitgesloten van vredesbesprekingen over Oekraïne, die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van Europa.