State Street SPDR ETFs: Chinese techrally stuwt opkomende markten en er is ruimte voor meer

Optimisme over Chinese technologie-aandelen heeft in 2025 bijgedragen aan sterke prestaties van aandelen in opkomende markten. De onzekerheid rond importtarieven blijft een belangrijk obstakel voor beleggers in dit segment. State Street SPDR ETFs ziet dat het aanhoudend positieve sentiment rond Chinese technologie-aandelen de sterke performance van aandelen opkomende markten verder kan ondersteunen.

De MSCI Emerging Markets-index heeft tot nu toe een rendement van 4,8% behaald, waarmee het de MSCI World met 3 procentpunten overtreft. De vraag naar Chinese tech-aandelen heeft de aantrekkelijkheid van opkomende markten vergroot. Een bredere en duurzame rotatie van Amerikaanse aandelen naar lager gewaardeerde markten zoals opkomende markten vereist waarschijnlijk een normalisering van het geopolitieke klimaat.

Emerging markets koersen

Herstel van Chinese techaandelen

De rally in aandelen uit opkomende landen wordt in 2025 tot nu toe aangevoerd door China. Het AI-model van DeepSeek laat zien hoe Chinese techbedrijven op een kostenefficiënte manier kunnen concurreren met Amerikaanse AI-giganten. Bovendien kan de recente publieke ontmoeting van Xi Jinping met Alibaba-oprichter Jack Ma en andere tech-CEOs in eigen land het einde betekenen van het strenge toezicht op de sector. Dit zette de afgelopen vier jaar de grootste rem op Chinese aandelen en daarmee voor opkomende markten als geheel.

Maar het sentiment in de sector blijft fragiel, en een tijdelijke opleving kan snel weer wegebben. Tegelijkertijd heeft China zijn techbedrijven nodig om te concurreren in de AI-race, wat een structurele basis vormt voor een potentieel langdurige verbetering van Chinese tech-aandelen — en daarmee EM-aandelen.

Tarieven blijven onzekere factor

China vertegenwoordigt 28% van de MSCI EM-index en is de op een na grootste handelspartner van de VS. Zuid-Korea en India staan respectievelijk op de zesde en achtste plaats. De eerste handelstarieven van 20% op Chinese goederen kan worden uitgebreid met productgerichte heffingen, bijvoorbeeld op staal. Daarnaast blijft de VS waarschijnlijk streven naar strengere beperkingen op de export van chips naar China, wat risico's met zich meebrengt voor de Chinese techsector. India loopt risico op wederzijdse tarieven, terwijl Zuid-Korea vooral kwetsbaar is voor heffingen in de auto-industrie. Daarnaast kunnen de importtarieven zorgen voor hogere inflatie, uitstel van renteverlagingen in de VS en daarmee een sterkere dollar. Dat zorg voor extra tegenwind voor groei in opkomende markten.

Aantrekkelijke waarderingen in opkomende markten

Ondanks de stijging aan het begin van 2025 worden aandelen in opkomende markten nog steeds verhandeld tegen lagere waarderingen dan die in ontwikkelde markten. Dit is het gevolg van jaren van ondermaatse prestaties, deels gedreven door een risicomijdende houding van beleggers. Dit waarderingsverschil biedt ruimte voor een inhaalslag.

De kloof zou verder en sneller kunnen verkleinen als het sentiment rond Chinese tech blijft verbeteren. Analisten van de verkoopkant voorspellen een winstgroei voor aandelen uit opkomende markten in de lage dubbele cijfers, vergelijkbaar met de verwachtingen voor ontwikkelde markten.

Vooruitzichten emerging markets

Krzysztof Janiga, aandelenstrateeg bij State Street SPDR ETFs: “Los van de ontwikkelingen in de Chinese technologiesector en op het politieke wereldtoneel blijven aandelen in opkomende markten interessant voor langetermijnbeleggers. Zoals we al aangaven in onze analyse voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen, bieden aandelen opkomende markten blootstelling aan regio's waar de groei robuust is en waarderingen aantrekkelijk blijven.

In een wereld met lage economische groei, vormen opkomende economieën de motor van ontwikkeling. Zo wordt verwacht dat de Chinese economie in 2025 met 4,5% groeit, terwijl India de komende twee jaar een groei van meer dan 6% laat zien. Taiwan voorziet een economische groei van 2,8% in 2025 en 2,5% in 2026, terwijl Zuid-Korea een gematigder groeipad volgt. Over het geheel genomen zal de groei in Opkomende Markten naar verwachting de economische groei in ontwikkelde markten blijven overtreffen.”