Monex: Powell deelt uit

Hieronder volgt een kort commentaar van Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe, op het rentebesluit van de Fed van vanavond.

De Federale Reserve verhoogde vanavond, geheel zoals verwacht, de rente met 25 basispunten naar een 1.75-2.00% range. Het grote nieuws daarnaast was dat het dot plot nu duidelijk naar vier renteverhogingen voor dit jaar neigt. Naast een renteverhoging en een verschuiving in het dot plot had de Fed voorzitter nog een onverwachts cadeau voor eenieder die graag naar persconferenties van hem luistert. Vanaf heden wordt elk rentebesluit vergezeld van een persconferentie. Dit betekent twee persconferenties per kwartaal, in plaats van één.

Over het algemeen kan toch wel gezegd worden dat Powell en de FOMC het positief inzien. Tijdens de persconferentie gaf hij aan dat de rentes sneller verhoogd hadden kunnen worden (maar is hij blij dat dit niet gebeurt is). De taal in het rentebesluit werd ook gewijzigd. De groei wordt nu gelabeld als "solide" in plaats van "middelmatig". Ten slotte vond hij dat het financiële systeem stabieler is geworden, met consumenten die hun leningen afbetalen en banken die grotere buffers hebben.

De grootste schok zal wellicht niet gevoeld worden in dollar-land van de vierde "dot", maar in opkomende markten die zich nu definitief kunnen gaan opmaken voor een Fed die niet bang is om de rente sneller te verhogen. Nu ook de Europese Centrale Bank zich steeds nadrukkelijker naar de uitgang van hun opkoopprogramma beweegt, zullen zij er aan moeten wennen dat liquiditeit uit deze economische blokken opdroogt (morgen meer hierover). De Turkse lira en de Braziliaanse real zijn hier de recente voorbeelden - en slachtoffers van. Dan is toch niet iedereen blij wanneer Powell uitdeelt.

Fomcstemmen