UBS AM: Recessie blijft nog zeker twaalf maanden weg

De kans op een recessie in de komende twaalf maanden is ongeveer 10%. “Op middellange termijn suggereren onze modellen dat de kans op een recessie wat groter wordt, tot 33% in de komende twee jaar, en tot 50% over drie jaar”, zegt UBS AM in zijn Macro Monthly van deze maand, dat bij de berekening uitgaat van de huidige bekende economische data.

Bevinden we ons nu midden in of aan het einde van de economische cyclus? Een vaak herhaald refrein, onder meer door de voormalige Fed-voorzitter Janet Yellen, is dat economische cycli niet van ouderdom sterven.

Dat klopt, maar hoe langer een economische cyclus duurt, hoe meer tijd er is om de onderliggende voorwaarden op te bouwen die leiden tot een oververhitting van de economie, en tot een verstrakt monetair beleid van de Fed, hetzij door inflatie of door onevenwichtigheden op de financiële markten.

Recessievoorspeller

Omdat het erg moeilijk is om in te schatten hoe ver deze cyclus zal gaan, bouwde UBS AM een kwantitatief recessiekansenmodel. Het model vergelijkt de huidige economische omstandigheden met die van eerdere recessies.

“Ons recessiemodel bestaat uit twee delen”, legt Joanne Irvine, Head of Asset Allocation Investment Solutions bij UBS AM uit. “Het eerste is een kortetermijnindicator, ontworpen om een ​​vertraging van toonaangevende groeiondernemingen te detecteren, zoals consumenten- en zakelijke sentimenten, werkloosheidscijfers en bouwvergunningen. Deze indicator moet een ​​verslechtering van de economische gegevens zo snel mogelijk registreren, en zo aangeven of de kans op een aanstaande recessie toeneemt.”

Het tweede deel van het recessiemodel kijkt naar de economische condities op langere termijn, en dan vooral naar veranderingen in werkloosheid, loongroei en winstmarges die doorgaans aan een recessie vooraf gaan. UBS AM vergelijkt de huidige niveaus van die indicatoren met eerdere perioden om zo de kans op een recessie in te schatten.

Wat laten deze modellen momenteel zien? “Met de huidige economische gegevens is de kans op een recessie in de komende twaalf maanden ongeveer 10%. Maar natuurlijk kan die kans snel veranderen als de economische data snel zouden wijzigen. We houden ons kortetermijnmodel daarom nauwlettend in de gaten, en blijven nederig omdat recessies ongelooflijk moeilijk te voorspellen zijn.”

“Op de middellange termijn suggereren onze modellen dat de kans op een recessie stijgt, tot 33% in de komende twee jaar en tot 50% over drie jaar. Ook deze cijfers moeten met een gezonde voorzichtigheid worden bekeken, omdat het voorspellen van dergelijke langere periodes veel onzekerheid met zich meebrengt.”

“Zolang de recessie uitblijft, weten we niet precies weten waar we ons in de cyclus bevinden. We hebben wel de indruk dat we ons in een overgangsfase bevinden van de midden- naar de late cyclus. Daarom is het logisch om de blootstelling aan obligaties te verminderen. We zijn ook onderwogen in high yield gezien de onaantrekkelijke winst-risicoverhouding in dit stadium.”

“Daarnaast hebben we onze positie in olie vergroot, zowel als diversificatie tegen inflatie als tegen geopolitieke risico's, want olieproducten hebben in het verleden goed gepresteerd tijdens het late deel van een cyclus. Met een recessie die nog steeds een jaar verwijderd is, blijven we ons ook comfortabel voelen met een overwogen positie in wereldwijde aandelen.”

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.