Nederlanders zijn over het algemeen heel tevreden met hun leven, blijkt uit de Monitor Brede Welvaart van het CBS . Maar er zijn grote verschillen tussen jong en oud, arm en rijk, mbo en universiteit. Het structureel aanpakken van die verschillen begint met een bredere blik op welvaart .
We maken nu nog expliciet onderscheid tussen het Bruto Nationaal Product, een relatief gemakkelijk te begrijpen cijfer, en een bredewelvaartsmonitor waarin heel veel factoren samenkomen. Dat onderscheid gaat voorbij aan het feit dat welvaart altíjd zou moeten gaan over geluk en gezondheid. Wij moeten niet voor de economie werken, maar de economie voor ons.
Als we focussen op welvaart als pluriform begrip wordt het ook logischer om aandacht te besteden aan de welvaart van een ander. In het huidige systeem staat de ‘homo economicus’, de persoon die vooral aan de eigen financiële belangen denkt, centraal. Als we juist de ander centraal stellen, bouwen we aan gemeenschap. Groei hoort bij de economie, maar we moeten altijd kijken ten koste van wie we groeien.
Ik hoop daarom dat het CBS volgend jaar geen Monitor Brede Welvaart uitbrengt, maar gewoon een welvaartsmonitor. Als we ‘breed’ schrappen, maken we duidelijk dat economie en samenleving altijd hand in hand gaan. Het loskoppelen daarvan houdt de ongelijkheid in stand.
Bijdrage door Ricardo Copier, Goldschmeding Foundation