Door Gilles Moëc, AXA Group Chief Economist en Head of AXA IM Research
Een invoerheffing van 50% op EU-producten zou de eurozone in een ernstige recessie kunnen storten, maar de VS staan misschien niet zo sterk als het Witte Huis lijkt te denken. De markt – en mogelijk ook de publieke opinie – reageert namelijk negatief op zowel het opnieuw oplaaien van de handelsoorlog als de twijfels over de begrotingskoers van de VS.
Na een paar relatief rustige weken op het handelsfront heeft Donald Trump ervoor gekozen om de druk op te voeren door vanaf 1 juni een invoerheffing van 50% op EU-producten aan te kondigen. Europese aandelen reageerden begrijpelijkerwijs niet goed, maar wat ons het meest opviel aan de reactie van de markt afgelopen vrijdag was het feit dat de dollar, in tegenstelling tot de economische theorie, verzwakte ten opzichte van de euro. Dit zou erop wijzen dat de markt de hele beleidslijn van Washington steeds meer als contraproductief voor de VS zelf beschouwt, op een moment dat de bezorgdheid over de begrotingskoers van de VS – aangewakkerd door de goedkeuring van de ‘Beautiful Budget Bill’ door het Huis van Afgevaardigden – al voldoende zou zijn om een aanzienlijke risicopremie op Amerikaanse financiële activa te doen ontstaan. Het is goed mogelijk dat het Witte Huis te veel fronten tegelijk heeft geopend.
Natuurlijk zou een invoerheffing van 50% op EU-producten een aanzienlijke recessie in de eurozone kunnen veroorzaken – in combinatie met de appreciatie van de euro zou het bbp met 2% kunnen dalen ten opzichte van het basisscenario – maar de impact van Europese vergeldingsmaatregelen op de Amerikaanse economie zou, hoewel kleiner, nog steeds voelbaar zijn: de EU is een veel grotere markt voor Amerikaanse producenten dan China. De veerkracht van de Amerikaanse langetermijnrente heeft misschien geen grote onmiddellijke impact op de financiële positie van Amerikaanse bedrijven – de vrees voor de ‘maturity cliff’ heeft veel van hen ertoe aangezet het grootste deel van hun herfinancieringsbehoeften naar 2028-2029 te verschuiven –, maar voor huishoudens zijn hoge hypotheekrentes, in combinatie met de tariefschok op de koopkracht en aarzelende aandelenkoersen, niet bevorderlijk. Dankzij de concessies op handelsgebied zijn de peilingen voor de Amerikaanse president de afgelopen weken gestabiliseerd. Dit kan weer veranderen na de aankondiging van afgelopen vrijdag. Dit alles kan de Europeanen ervan overtuigen dat ze niet te snel moeten toegeven en de laatste dreiging moeten beschouwen als een extra troef in de onderhandelingen, die binnen de oorspronkelijke deadline (9 juli) kunnen worden voortgezet.
Toch was er vorige week ook één lichtpuntje uit de VS: het Hooggerechtshof heeft de Federal Reserve expliciet beschermd tegen het risico van een vervroegd ontslag van Jerome Powell. Dit vermindert het risico dat de door de invoerheffingen veroorzaakte inflatieschok aanhoudt, in ieder geval tot de vervanging van Powell in mei 2026.