Pictet AM: Het dilemma van het Amerikaanse begrotingstekort

De hoge overheidsuitgaven in de VS houden de stevige groei van de Amerikaanse economie op peil, maar kunnen voor extra pijn zorgen zodra een recessie inzet. In dat geval zullen burgers en bedrijven het stijgende begrotingstekort moeten financieren waardoor de toch al hoge besparingen in de private sector nog meer toenemen.

Dat stellen Patrick Zweifel en Steve Donzé, respectievelijk hoofdeconoom en senior macrostrateeg bij vermogensbeheerder Pictet AM.

Amerikaanse huishoudens en bedrijven sparen nu al veel, zeker gezien de huidige staat van de economie. Volgens Pictet AM is het gezien de huidige spanningen op handelsgebied onwaarschijnlijk dat buitenlandse beleggers het groeiende tekort gaan financieren. Binnenlandse partijen moeten dit dus gaan doen – hetgeen betekent dat ze minder kunnen consumeren en investeren. De overheid zal particuliere bestedingen verdringen, een fenomeen dat normaliter de groei drukt.

Het hoge niveau van de Amerikaanse overheidsuitgaven zal in het geval van een recessie de economie meer pijn doen dan stimuleren, zo concludeert het tweetal dan ook.

De financiële overschotten van Amerikaanse liggen met 1,8 procent van het bbp op het hoogste niveau sinds 2010. Bedrijfsinvesteringen bevinden zich met 12,8 procent van het bbp onder het gemiddelde van voor de crisis. Dit beeld is ongebruikelijk voor de huidige staat van de economie. Het wordt juist geassocieerd met de periode na een recessie waarin de overheid de economie stimuleert om dalende uitgaven van huishoudens en bedrijven te compenseren.

Het IMF voorspelt dat het Amerikaanse begrotingstekort volgend jaar op zal lopen tot 6% van het bbp. Om dit tekort vol te houden zal de Amerikaanse overheid met bedrijven moeten concurreren voor financiering. Hiermee verdringt de staat particuliere investeringen en vermindert zo de economische groei.

Een periode van recessie lijkt, ondanks dat de economie momenteel de op een na langste periode van groei kent, nog niet nabij Vaak wordt een recessie voorafgegaan door een grote toename in private schuld, voornamelijk in die van huishoudens, en het instorten van de spread tussen 10- en 1-jarige Amerikaanse staatsobligaties.

Het schuldniveau van huishoudens ten opzichte van het bbp ligt momenteel met 80% ver onder het niveau van voor de crisis. Het aandeel van bedrijfsschulden is in diezelfde periode gestegen maar door recente belastinghervormingen is het minder aantrekkelijk extra schuld aan te trekken en zijn winsten toegenomen. Hoewel een strikter monetair beleid van de Fed heeft geleid tot een afname in de spread tussen 10- en 1-jarige staatsobligaties tot circa 60 basispunten ligt dit nog ver af van het kritieke niveau van 5 basispunten (waarbij volgens modellen van Pictet AM binnen 18 maanden een recessie volgt).

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.