Pictet AM verkiest obligaties boven aandelen deze zomer

Vooral Amerikaanse staatsobligaties gaan het goed doen deze zomer. Een afkoelende wereldeconomie zorgt ervoor dat Pictet AM kiest voor vastrentende waarden en haar blootstelling aan aandelen verlaagt. Dat schrijft de vermogensbeheerder in zijn maandelijkse barometer voor de maand juli.

Er is een aantal factoren dat ervoor zorgt dat Amerikaanse staatsobligaties juist nu aantrekkelijk zijn. Eén daarvan is dat rente op deze obligaties momenteel aan de hoge kant lijkt gezien de huidige handelsspanningen tussen de VS en China. Deze zorgen voor verslechterde economische vooruitzichten waardoor de Fed het tempo van de renteverhogingen moet terugdraaien. Verder zijn aandelenmarkten in de maanden juli en augustus meer volatiel wat zorgt voor een toenemende vraag naar Amerikaanse staatsobligaties. Ook is de spread tussen deze staatsobligaties en die van andere landen volgens Pictet AM te groot. Al deze factoren zorgen voor de huidige onderwaardering van Amerikaanse staatsobligaties en een verwachte stijging van de koers.

Door het terugdraaien van het opkoopprogramma door de Europese Centrale Bank (ECB) aan het einde van het jaar zien de vooruitzichten voor Europese vastrentende waarden er veel minder rooskleurig uit. Dat is te zien aan Europese obligatiefondsen die in de week naar 13 juni een uitstroom kenden van 2,4 miljard dollar. Verder is Pictet AM onderwogen in Amerikaanse high yield obligaties omdat ze verwachten dat deze spreads zullen toenemen.

Obligaties in lokale valuta uit opkomende markten bieden juist kansen gezien de koersval van bijna 6 procent sinds het begin van het jaar. Modellen van Pictet AM laten zien dat deze valuta met 20 procent worden ondergewaardeerd ten opzichte van de dollar wat bijdraagt aan het potentiële rendement van de obligaties.

Ten aanzien van aandelen gaat Pictet AM voor een meer verdedigende tactiek. Met een steeds meer gematigde economische groei kiest de vermogensbeheerder ervoor om de blootstelling aan aandelen die conjunctuurgevoeliger zijn te verlagen. In plaats hiervan kiezen ze voor een overweging van aandelen in consumptiegoederen en gezondheidszorg terwijl ze de blootstelling aan financiële instellingen verlagen tot neutraal.

Net zoals bij obligaties zien de vooruitzichten voor aandelen uit de eurozone er minder goed uit. Aandelen uit Japan bieden echter meer kansen. Deze zijn relatief goedkoop en bieden positieve winstverwachtingen. In de Amerikaanse aandelenmarkt blijft Pictet AM onderwogen. De reden hiervoor zijn de relatief hoge koersen, een sterke dollar en de verwachting van Pictet AM dat de groei van Amerikaanse winsten in 2019 lager zal uitvallen dan wordt verwacht door analisten.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.